Рекордна кількість тих, хто одужав від Covid-19 та другий етап послаблення карантину. Головне за ніч і минулу добу

7922 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Vgorode.ua

Фото: Vgorode.ua

Чергові послаблення карантину. Кабмін учора на засіданні дозволив пересуватися вулицями групами до 8 осіб, а на літніх терасах ресторанів і кав’ярень сидіти по четверо з дотриманням дистанції щонайменше півтора метри.

Також стало відомо, що Україна відновить роботу пішохідного пункту пропуску «Шегині» на кордоні з Польщею. Відповідну постанову прийняли на засіданні уряду, однак точної дати початку роботи пункту пропуску ще немає – усе залежить від домовленостей із Польщею.

Читайте також: За добу від Covid-19 одужали 10 мешканців Львівщини. Статистика хворих по районах

КМУ також дозволив українським таксі пересуватися окремими смугами руху для громадського транспорту. Норма стосується лише легальних перевізників за наявності в них ліцензії.

Коронавірус – Львів – Київ. На Львівщині зросла кількість нових хворих на Covid-19 – на 45 пацієнтів (раніше 27 осіб). Разом 870. Вилікувалося – 168 осіб, померло 22 осіб.

У Львівську обласну інфекційну лікарню госпіталізували тримісячну дитину із батьками з підозрою на Covid-19. Стан батьків – середньої важкості. Від початку епідемії на Львівщині лабораторно підтвердили коронавірус у 21 дитини. 

У Львові відтермінували розширення спектру надання допомоги в поліклінічних відділеннях. Це питання розглядатимуть на наступному засіданні штабу.

В Україні кількість нових хворих на коронавірус теж зросла – ріст на 402 осіб (напередодні 375). Загальна кількість 16 425 пацієнтів. Зберігається позитивне співвідношення тих, хто одужав – 3 716, над померлими від Covid-19 – 439 особи. Антилідери знову дещо змінилися: Чернівецька область (2 444), місто Київ (1 960), Івано-Франківська (1 144), Київська (1 049) області. Раніше перелік замикала Рівненщина (поточна кількість хворих – 1 045), ще раніше – Тернопільська область (поточна кількість хворих – 1 028).

Читайте також: Для ФОПів та медиків продовжили податкові пільги на час карантину

Другий етап послаблень. За словами прем’єра Шмигаля, учора була рекордна кількість тих, хто одужав, – 343 людини, вперше такий показник високий. Проте він поки що не перевищує кількості захворілих на Covid-19. За його словами, якщо ситуація буде рухатися за таким позитивним сценарієм, з 22 травня можливий перехід до другого етапу послаблень.

Планувалося, що на цьому етапі буде відновлено: навчання випускних класів у школах і підготовку до ЗНО; побутове обслуговування населення; роботу закладів громадського харчування «на виніс»; роботу кінотеатрів просто неба; функціонування спортивних зал та фітнес-центрів, готелів, невеличкі спортивні змагання.

Шмигаль також заявив, що поки не винайдуть ліки від Covid-19, карантинні обмеження триватимуть, а громадський транспорт буде запущений лише на третьому етапі виходу з карантину.

Щодо відкриття садочків, то він сказав, що умови ті ж самі, що й для запуску транспорту і закликав потерпіти кілька тижнів. Трохи раніше міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що умови пом’якшення карантину та відкриття дитячих садочків планують презентувати ще цього тижня.

Читайте також: Для чотирьох лікарень Львівщини закупили апарати ШВЛ

«Антиколомойський» закон. Верховна Рада підтримала в цілому так званий «антиколомойський» законопроєкт №2571-д щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності, до якого було запропоновано 16 тисяч правок. За відповідне рішення проголосували 270 депутатів. Цей закон залишався останньою умовою для продовження співпраці з МВФ.

Нардеп Поляков, який був виключений із фракції «Слуга народу» і який раніше вніс шість тисяч правок до цього закону зареєстрував постанову про його скасування.

А голова фракції «Батьківщина» Тимошенко піде з «антиколомойським» законом до Конституційного суду. Вона назвала тих, хто наполягав на його прийнятті – «МВФ і «кукловодами» з глобального простору».

Тим не менше, Мінфін розраховує отримати перший транш від МВФ до кінця травня, його розмір становитиме 1,75 млрд доларів.

Ще одне суперечливе звільнення. Виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко заявив, що його посаду скорочують і через 2 місяці його звільнять з «Нафтогазу», серед причин звільнення він назвав те, що зараз «не у пріоритеті ефективний захист інтересів України у відносинах з Газпромом».

Читайте також: Не існує простих рішень. Як країни світу запускають транспорт після карантину

Він також сказав, що це реакція голови правління компанії Андрія Коболєва на «незручну правду, у якій він бачить загрозу для свого крісла».

Німеччина – Чехія – Польща – Британія – РФ. Європейський комісар з економічних питань Паоло Джентілоні впевнений, що цього року сезон літніх відпусток таки відбудеться попри коронавірусну кризу.

Прикордонний контроль, запроваджений Німеччиною через коронавірус, припиниться з 15 червня. Однак послаблення перевірок на кордонах набудуть чинності вже з 15 травня.

Чехія, Словаччина та Австрія можуть відкрити свої кордони вже 8 червня, що дозволить жителям трьох країн подорожувати між ними.

Читайте також: Із 1 вересня для поїздки в Білорусь потрібен буде закордонний паспорт

Польща ще на 30 днів продовжила контроль на кордонах з сусідами-членами ЄС – Німеччиною, Литвою, Чехією та Словаччиною. У країні з 18 травня відновлять роботу салони краси і перукарні, частково відкриються і ресторани.

Кількість померлих від коронавірусу в Італії перевищила 31 тисячу осіб. Ще 494 людини, які мали Covid-19, померли у Великій Британії – загалом кількість жертв пандемії збільшилась до 33 186. А в Росії, в період режиму самоізоляції через коронавірус, почала зростати кількість смертей через алкоголь.

Надворі дощ і зимно. Львів повертається до своєї звиклої погоди. А мешканці міста до звиклих клопотів. В потоці щоденних справ не забувайте про безпеку свою та рідних. Бережіть себе. Гарного Вам дня!

А для гарного настрою репортаж про те, як між гамірних вулиць Львова тихо живе 450-літній дуб. 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!