Реорганізація ендокринологічного центру у Львові. Пацієнти проти рішення облради

1537 0
Попри гостру дискусію депутати таки ухвалили припинення діяльності ендокринологічного центру, проте, на думку волонтерів, не повинні були виносити на голосування це питання.
Фото: notadoc.info

Фото: notadoc.info

Вчора, 20 вересня, сесія Львівської обласної ради підтримала реорганізацію ендокринологічного центру у Львові та його приєднання до обласного діагностичного центру. За таке рішення проголосували 43 депутатів, однак пацієнти центру проти. Як повідомила у коментарі Tvoemisto.tv волонтерка, членкиня ГО «Діа. Діти Львів» Олена Аносова, напередодні сесійного дня волонтери та медики зустрічалися з керівництвом облради та просили зняти з порядку денного це питання, аби доопрацювати усі деталі реорганізації лікарні. Проте, навіть попри гостру дискусію в сесійній залі питання ухвалили.

«Як раніше нам пояснили, потреба реорганізації центру полягає в тому, що стаціонарні ліжка потрібні для наших військових, власне, там (приміщення лікарні на вул. Острозького, 1 – ред.) будуть проводити ампутації кінцівок. Ми сказали, що якщо дійсно це потрібно, то забирайте нас, але цілісним організмом, не діліть колектив. Щоб разом була і лабораторія, і стаціонар, і приймальне відділення», – каже пані Олена.

Читайте також: У Львові планують створити регіональний клінічний центр медицини дитинства, об'єднавши дві дитячі лікарні

З її слів, заклад є потрібним і важливим, бо пацієнти з цукровим діабетом потребують специфічного лікування, особливо ж діти. Додає, що їхня організація кожні 10 днів фіксує 1-2 дитини у Львівській області, які мають ендокринологічні захворювання. Жінка сама є мамою дитини з такою хворобою. Зауважує, що поділ обласного центру лише ускладнить режим обстеження та лікування пацієнтів.  

«Це важливе питання і я благаю про допомогу. Особливо маю на увазі зараз неповнолітніх пацієнтів, у яких це на все життя. Їх лікування має бути успішним, і ми маємо допомогти в цьому. Хворий йде до лікаря, молоді лікарі вчаться у старших, важкі випадки – це консиліуми. Розумієте, тут дуже багато питань (йдеться про реорганізацію медзакладу – ред.). Вважаю, що це був обов’язок депутатів – не голосувати вчора, а зняти питання з розгляду. Спершу сісти й обговорити, а тоді голосувати», – каже волонтерка.

Проти припинення діяльності ендокринологічного центру у Львові та приєднання його стаціонарного та амбулаторного відділень до різних медзакладів області висловилася також професорка кафедри ендокринології Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького Олеся Кіхтяк, яка оголосила голодування.

«Шановні друзі, починаю акцію свого особистого спротиву у вигляді голодування. Я не знаю скільки днів воно триватиме. Моєю метою є відновлення справедливості: збереження навчальної бази, доступності медичних послуг для ендокринологічних пацієнтів Львова і області. Зараз я перебуваю у 15 палаті нашого Львівський клінічний центр ендокринології. Моя вага 67 кг, зріст 176 см», – написала вона у Facebook.

Нагадаємо, що напередодні, 20 вересня, Львівська обласна рада ухвалила припинення діяльності Львівського обласного клінічного лікувально-діагностичного центру та Львівського обласного спеціалізованого центру радіаційного захисту населення та приєднання обох медзакладів до Львівського обласного клінічного діагностичного центру. Попри те, що у сесійній залі тривало гостре обговорення даного питання та депутати ніби висловлювалися проти такої реорганізації, питання все ж проголосували.

Читайте також: Майже 30 лікарень на Львівщині ввійдуть до спроможної мережі медзакладів. Що це означає

Зі слів керівника департаменту охорони здоров’я ЛОВА Ореста Чемериса, відтепер лабораторна служба ендокринологічного центру працюватиме на базі діагностичного центру, а стаціонар планують розташувати у багатопрофільних закладах – Львівському обласному госпіталі ветеранів війн та репресованих ім. Ю. Липи, Львівській обласній клінічній лікарні, Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі (для дітей). Щодо центру радіаційного захисту населення, то він залишається за існуючою юридичною адресою і продовжуватиме надавати спеціалізовану медичну допомогу постраждалим через аварію на Чорнобильській АЕС та членам їх сімей.

Також директор Львівського обласного клінічного діагностичного центру Роман Пукаляк запевнив, що після об’єднання трьох закладів, медичні кадри будуть збережені, а спектр послуг розширено.

Раніше в облраді зазначали, що у результаті реорганізації буде створено умови для отримання належної спеціалізованої медичної допомоги постраждалим через аварію на Чорнобильській АЕС та членам їх сімей, а також хворим ендокринологічного профілю. При цьому також має бути враховано фактор внутрішньо переміщених осіб.

Нагадаємо, що Львівський обласний ендокринологічний центр, що на вул. Острозького, 1, планують реорганізувати, приєднавши заклад до обласного діагностичного центру на вул. Пекарській, 69б. Проєкт рішення обласна рада та військова адміністрація представили колективу, однак документ не зовсім відповідає озвученій владою області інформації. 

Як повідомляв у коментарі Tvoemisto.tv заступник директора ендокринологічного центру Орест Петричка, є ще декілька нюансів у пропонованій реорганізації. Зокрема, це комплекс надання медичної допомоги ендокринологічним пацієнтам комплексно в одному закладі. Натомість після реорганізації хворим доведеться приходити на консультацію в діагностичний центр, що на вул. Пекарській у Львові, а в разі госпіталізації – їхати у Винники. Також незрозумілою стає ситуація щодо клініко-діагностичної лабораторії на базі ендокринологічного центру. 

Юлія Осим

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!