Рік Івана Левинського. У Львові презентували книжку про видатного будівничого

3433 0
Книга «Іван Левинський. Імпульс» – підсумкове видання проєкту Року Івана Левинського.
Фото Світлани Тимків

Фото Світлани Тимків

У 2019 році у Львові вшанували 100 років з дня смерті архітектора Івана Левинського, який багато у чому визначив обличчя Львова у сотнях зведених ним житлових будинків і громадських споруд.

Протягом усього року у Львові відзначали Рік Івана Левинського, а цьогоріч вийшла книжка «Іван Левинський. Імпульс», що стала підсумковим виданням проєкту, організованого Львівською обласною спілкою архітекторів. Додамо, що медіа-хаб «Твоє місто» також долучився до вшанування пам'яті видатного архітектора у межах проєкту.

Читайте також: Як будувався Львів. Поспілкуйся у чаті з Левинським та дізнайся більше

Першою ідеєю створення книжки був формат альбому-каталогу з фотографіями архітектури. Але в процесі роботи до проєкту долучились науковці, які ще в 90-х робили перші розвідки про Івана Левинського. Тож у збірник увійшли наукові статті Ігоря Жука, Юрія Бірюльова, Олеся Ноги, Богдана Гоя, Наталії Матлашенко, Тетяни Казанцевої, Ростислава Шмагало, Роксоляни Гавалюк, Андрія Клімашевського.

Дослідження стосуються як найбільш знакових проєктів архітектора, зокрема забудови Кастелівки, виробництва кераміки, фасадної майоліки, так і менш відомих напрямків його діяльності – сакральної архітектури та  участі в зведенні будинку Музичного товариства імені Лисенка. Особливе значення надається формуванню львівської архітектурної школи, осердям якої були Левинський і його оточення.

Читайте також: Як змінилися будівлі Левинського у Львові. Фото в минулому і тепер 

Книжка проілюстована фотографіями будинків, спроєктованих або збудованих Іваном Левинським. Автор фото, Роман Шишак, для фіксації архітектури вибрав лютий, коли вже не було снігу, а зелені крони не заступили фасади. Уперше вповні опубліковано архівні фото з ювілейного альбому «На спомин визначного громадянина професора Івана Левинського» 1929 року. Тож глядачі зможуть порівняти Львів сторічної давнини і сьогоднішній, а ілюстрації до статті Богдана Гоя моделюють місто майбутнього – варіанти реконструкції фабрики Левинського на Кастелівці.

Окремим блоком подано хроніку подій проєкту, а це – лекції, екскурсії, дитячі майстер-класи, виставки у Львові й Відні, еко-пікнік в ботанічному саду Лісотехнічного університету, студентська практика.

Онлайн-презентацію можна переглянути за посиланням.

Марія Стахів


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!