«Це маніпуляція». Олег Мандюк про повернення історичного вигляду «Віденської кав'ярні»

1934 0
Олег Мандюк стверджує, що підприємство вже півроку під тиском і впливом різних структур міської ради, які приходять з перевірками.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

30 серпня на засіданні виконавчого комітету Львівської міської ради прийняли рішення щодо повернення історичного вигляду будівлі «Віденської кав’ярні», що розташована на проспекті Свободи, 2. Один із власників закладу Олег Мандюк вважає, що рішення виконкому – чергова маніпуляція виконкому, адже підприємство вже півроку під тиском і впливом різних структур міської ради, які приходять з перевірками.  

«Останні півроку ми відбиваємось від різних представників міста, нас просто пресують. Ми виграємо суди, але їх це не зупиняє, і вони далі продовжують. Підприємство під постійним тиском і впливом різних структур міської ради. Чи то Галицька адміністрація і управління, чи «Водоканал», який приходить з перевірками. Вони використовують різні методи», – сказав він у коментарів Tvoemisto.tv

Читайте також: У Львові мають повернути історичний вигляд «Віденської кав’ярні»

За його словами, рішення виконкому – це чергова маніпуляція, а передмова у рішенні виконкому містить 50% брехні. 

«Міському голові щось там в нас не подобається, однак йому подобається те, що в наших сусідів, або ж на просп. Свободи. У рішенні цього виконкому є передмова, і це 50% неправди. Немає ніякої привʼязки до «Віденської кавʼярні», тому що коли цю будівлю будували і здали у 2003 році, вона належала обласній раді. Через три роки ми із спільниками викупили її, коли вже будівлю збудували і здали в експлуатацію. Те, що вони кажуть, що ми змінювали адресу – неправда. На моє глибоке переконання, рішення виконкому – це є чергова маніпуляція, обман. Мені дуже шкода, але ми будемо виконувати рішення», – зазначив Олег Мандюк.

Віденська кав'ярня на початку XX століття

Він додав, що на інші підприємства також чиняться певні тиски, і подібні дії. 

«Я думаю, ми будемо обʼєднуватись, і боротися з цим явищем, яке почало відбуватися у нашому місті», — додав він.

Віденська кав'ярня

Нагадаємо, у Львові на проспекті Свободи, 2 будинку, де розташована «Віденська кав’ярня», мають повернути історичний вигляд. За словами керівниці управління охорони історичного середовища ЛМР Лілії Онищенко, у 2006 році на другому поверсі будинку добудували веранду, яка мала відкриту терасу, а пізніше, у 2007-2008 роках, ця тераса перетворилася на приміщення з дахом.

Зараз управління архітектури, охорони історичного середовища та урбаністики ЛМР спільно з власниками буде напрацьовувати концепт рішення надання будівлі історичного вигляду.  Як зазначила керуюча справами виконкому Наталія Алєксєєва, реконструкцію будівлі проводили без дозвільних документів, проєкту на закриту терасу не було. 

Додамо, що за даними YouControl, бенефіціарними власниками ТОВ «Віденська кав’ярня» є кілька осіб: президент Івано-Франківської Торгово-промислової палати Андрій Левкович, президент Канадсько-української торгової палати Зенон Потічний, генконсул України у Кракові у 2015-2019 роках Олег Мандюк та киянка Оксана Шлапак. 

Для довідки

Ця кав’ярня є найстарішою в місті, а також, одною з небагатьох, яка будувалася власне, як кав’ярня. Кам’яницю збудував купець Карл Гартман на вул. Гетьманська, 14, (пр. Свободи). в 1828–29 рр.

«Віденська кав’ярня» змінювала власників, вигляд, тільки не назву. В 1880 р. відбулося чергове переобладнання кам’яниці, суттєво змінився інтер’єр. В 1902-1903 рр., на замовлення нового власника кав’ярні промисловця Кароля Чуджака художники Ю. Крупський та Ф. Зайховський декорували «Віденську» в модному на початку ХХ ст. сецесійному стилі. В 1903 р. з боку пл. св. Духа до кав’ярні прибудована залізна конструкція літнього павільйону, з роками вона перетворилася на муровану будівлю з терасою. 

Антоніна Костик


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!