Росія сама робить все, щоби в Україні назавжди відбулася дерусифікація, – Зеленський

3361 0
Українці уникатимуть російської мови як мови окупантів.
Фото: Володимир Зеленський

Фото: Володимир Зеленський

Росія своїми військовими злочинами і звірствами робить все, шоби в Україні назавжди відбулася дерусифікація. Про це сьогодні у своєму зверненні заявив президент Володимир Зеленський.

Читайте також: «Якби я змогла забути російську, була б щаслива». Історія харків'янки, яка почала спілкуватися українською

«Ми розмовляли сьогодні з нашими військовими у Маріуполі. З нашими героями, які захищають це місто. Ми говорили російською мовою. Тому що в Україні немає, і ніколи не було мовної проблеми. А тепер ви, російські окупанти, цю проблему створюєте. Це ви робите все, щоб наші люди самі уникали російської мови. Тому що російська мова асоціюватиметься саме з вами. Тільки із вами. З цими вибухами та вбивствами. Із вашими злочинами», – наголосив Володимир Зеленський.

Президент звернувся до росіян, що вони розставляють на окупованій території білборди із закликами не боятися говорити російською.

«Там, де російська завжди була частиною повсякденного життя, як і українська мова, на сході нашої держави, і там, де ви перетворюєте мирні міста сьогодні на руїни. Росія сама робить усе, щоб на території нашої держави відбулася дерусифікація. Ви це робите. За одне покоління. Та назавжди. Це ще один вияв вашої самогубної політики», – підкреслив Володимир Зеленський.

Читайте також: «Не хочу говорити однією мовою з окупантами». Історії переселенців, які перейшли на українську

Російська мова на території України – одна з вимог путіна у цій війні. Tvoemisto.tv зібрало історії чотирьох російськомовних переселенців, які після початку російсько-української війни перейшли на українську та розповіли про те, чому важливо говорити державною мовою.

Як російські уряди нищили українську і чи є мова зброєю, читайте у розмові з істориком Ярославом Грицаком.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!