У Львові на місці, де планували збудувати готель Hilton, вже провели розкопки давніх поховань

29192 0
На цій території раніше був Стрийський цвинтар.
Фото: Людмила Крюк

Фото: Людмила Крюк

У Львові на вулиці Стрийській, 48 провели розкопки на території колишнього Стрийського кладовища. Ексгумацію проводили протягом 6 місяців. Про це Tvoemisto.tv повідомив директор НДЦ «Рятівна археологічна служба» Олег Осаульчук. Tvoemisto.tv ще у травні 2023 року запитувало у ЛМР інформацію щодо проведення цих розкопок, та не отримало відповіді.

«На замовлення власника ділянки ми провели археологічні дослідження об'єкта. Там були поховання 19 століття. Стрийський цвинтар функціонував із початку 19 та до кінця 19 століття. Військові поховання були ближче до колишньої вулиці Гвардійської. Ексгумовані на Стрийській тіла перепоховали на іншому цвинтарі. Наразі ми опрацьовуємо матеріали та звіти», – зазначив він.

Як пояснив Tvoemisto.tv археолог Микола Бандрівський, Стрийський цвинтар мав таке саме значення як і Личаківський. На його території були поховані представники львівської інтелігенції. 

«Там були фундаментальні поховальні споруди. Але в кінці 90-х років це все почав нищити концерн «Сімекс», який незаконно здобув цю територію для будівництва готелю. Я тоді був депутатом ЛМР та разом із Юліаном Павлівим виступали проти та самотужки перепоховували на Личакові людські кістки, що були на цій території. Цвинтар віддавна нищили, але зараз провели перепоховання за всіма правилами»– додав він.

Читайте також: Як забудовують південну околицю Львова та що не так

За словами Олега Осаульчука, замовником розкопок є власник земельної ділянки ТОВ «Парк Спейс». Саме ця компанія і збиралася будувати на цій території багатофункціональний готельний комплекс міжнародної мережі Hilton. ТОВ «Парк Спейс» стало власником ділянки на Лижв’ярській, 1 у листопаді 2019 року. Ще 23 липня 2019 року ця компанія називалася ТОВ «Авалон Сервіс-Комфорт», а заснована вона була у липні 2018 року ТОВ «Авалон Інкомпані» та АТ ЗНВКІФ «Адамант». Додамо, що засновником ТОВ «Інсула Інвест» є Олександр Берба, який водночас володіє низкою фірм, також пов’язаних з компанією Avalon.

Читайте також: Гнучкі межі. Чи загрожує щось Парку культури у Львові

Зазначимо, що у 2019 році виконавчий комітет ЛМР не погодив будівництво готелю через висотність — 72 метри, тобто приблизно 20 поверхів. 

Tvoemisto.tv надіслало запит до Львівської міської ради із проханням уточнити актуальну інформацію щодо надання МУО компанії «Парк Спейс» та очікує на відповідь. 

Нагадаємо, що ділянку площею майже гектар на вул. Лижв’ярська, 1 між двома парками — культури та Стрийським — місто продало за 18,5 млн грн. Придбало її ТОВ «Апартготель», яке ще у 2016 році отримало містобудівні умови та обмеження на реконструкцію колишнього музею ПрикВО, що на ній розташований, під готель з підземним паркінгом. Тоді йшлося про висоту 34 м.

Ірина Давосир

Фото Людмили Крюк

_________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!