Як забудовують південну околицю Львова та що не так

11419 0
Tvoemisto.tv зʼясувало, як може змінитися південна околиця Львова, що тут ще мають намір побудувати найближчими роками та чи подбає місто про інфраструктуру для мешканців мікрорайону, який охоплює вулиці Вернадського, Стрийську та Мікльоша.

Навколо будівлі автовокзалу на вулиці Стрийська у Львові чи не щороку виростають нові обʼєкти: з одного боку завершують будівництво адміністративного центру швидкого реагування поліції, через дорогу – офіси й апартаменти, позаду – низка раніше зведених ЖК від різних забудовників  (деякі з них будують уже 10 секцію). Інші проєкти перебувають на стадії погодження, тому територію цю, ймовірно, розбудовуватимуть надалі. Однак вулиця Вернадського, вздовж якої триває забудова, і територія довкола автовокзалу кращими не стають. При цьому міська рада мала в планах розбудувати цю вулицю ще років 10 тому, а до пандемії – облаштувати територію біля автовокзалу. Нещодавно згадали й про ідею відновлення парку Архангела Михаїла, яку мали б утілити, зокрема, коштом забудовника.

Забудова вздовж вул. Вернадського

Пологовий, готель, ТРЦ і школа. Як може змінитися мікрорайон

У мікрорайоні Вернадського – Стрийська – Мікльоша колись, зокрема в 90-их і на початку 2000-их, не планували житлової забудови – здебільшого офісної. Натомість реалії ринку такі, що віддали перевагу житловій. Зі слів архітектора Юрія Столярова, в тому є певна загроза, але все ще не так безнадійно, бо процес триває: заходять нові забудовники, освоюють території, і місто може модерувати взаємодію з ними.

Серед наявних будівель і запланованих в межах цього мікрорайону переважно житлові. Також через дорогу від автовокзалу зводять офіси, з другого боку – майже готова адмінбудівля поліції. Ще низка проєктів очікує погодження, тому через декілька років там може з’явитися не один новий житловий комплекс. Крім того, обіцяють школу, дитячий садок, готель, пологовий будинок тощо. Міська рада також не відмовляється від ідеї влаштування першого перехоплювального паркінгу неподалік, під який два роки тому зарезервували земельну ділянку, та має намір збудувати нове автобусне депо для АТП-1.

Ба більше, неподалік автовокзалу повинен з’явитися чотириповерховий торговий центр. Містобудівні умови та обмеження погодили ще в жовтні 2022-го. ТЦ матиме підземний паркінг на 39 місць, а з боку Стрийської створять громадський простір.

Візуалізація торгового центру на Стрийській, 332

Зі слів заступника міського голови з питань містобудування Любомира Зубача, в тому районі є потреба розвитку соціально-інженерної та транспортної інфраструктури, починаючи від транспортного моделювання вулиці Стрийська, і замовник готовий долучитися до цього. Містобудівні умови та обмеження отримало ПП «Золота підкова», засноване в 1995 році у селі Малі Ланки Перемишлянського району. За даними аналітичної системи YouСontrol, компанія займається виробництвом виробів із бетону, гіпсу та цементу, а також роздрібною та оптовою торгівлею господарськими товарами. Власниця – Марія Русин.

Нове будівництво погодили торік і на вулиці Вернадського. Мовиться про приватний медцентр, пологовий будинок і готель біля іподрому. Територія проєктованої вулиці Вернадського, що неподалік «Арени Львів», призначена для житлово-громадської забудови і має площу 4,6 гектара. Архітектор проєкту Володимир Йосипчук на містобудівній раді пояснював, що в одній частині ділянки буде будівля зі стаціонаром, реабілітаційний центр для людей із захворюваннями опорно-рухового апарату, діагностичні центри, а в другій – пологовий будинок і 15-поверховий готель.

 Візуалізація приватного медцентру, пологового і готелю на вул. Вернадського

Ділянку на Вернадського в 2020-ому здали в оренду на 10 років за 2 мільйони гривень на рік. Цільове призначення – будівництво закладів охорони здоров’я, однак тоді місто не зазначило, що, окрім медзакладів, інвестор має намір спорудити там готель. В аукціоні перемогла компанія ПП «Лев міста 2012». За інформацією аналітичної системи YouControl, вона заснована в 2012 році, займається купівлею і продажем власного нерухомого майна. Кінцевий бенефіціарний власник – Роман Михайлів.

Навпроти місто має намір будувати нове автобусне депо для комунального АТП-1. Планували, що це буде за кредит від Європейського інвестиційного банку. Земельну ділянку площею майже 1,3 гектара під нього міськрада виділила ще в травні 2019 року. Нову базу розташують поблизу будинку №193 на Стрийській. Поки що всі автобуси АТП-1 «ночують» на базі, розміщеній на вулиці Авіаційна.

А поблизу «Арени Львів» планують збудувати житловий комплекс з апарт-готелями й офісними приміщенням, а також дитячий садок і школу. Мовиться про ділянку неподалік іподрому й стадіону. Для цього нещодавно ініціювали зміни до детального плану територій у мікрорайоні, що охоплює вулицю Стрийську, кільцеву дорогу та проєктовану вулицю Вернадського. Станом на сьогодні там розташовані гаражі, теплиця, адмінспоруди і склади, які перебувають у власності ТОВ «Арена Холл» і ТОВ «Лендбуд Арена» та підлягають демонтажу на етапі першої черги проєктування.

Детальний план території, обмеженої вулицями Стрийською, Вернадського та кільцевою дорогою, погодили на засіданні виконавчого комітету ще у 2018 році. Тоді, згідно з містобудівною документацією, впродовж чотирьох – семи років тут мали звести житлові комплекси, декілька паркінгів, освітні заклади і лікарню. Тепер проєкт із внесення змін передбачає розміщення багатофункціонального комплексу: три квартали громадської та житлової забудови – апарт-готелі й житлові будинки. Поверховість буде різна – від семи до 16 поверхів. На горішніх поверхах заплановані 560 квартир, на першому – магазини, супермаркет, на другому – офісні приміщення. Площа території становить орієнтовно 2,71 гектара.

Окремо планують збудувати заклад дошкільної освіти, об’єднаний з початковою школою, та необхідні майданчики на окремій ділянці площею 1,24 гектара. Для автотранспорту передбачені підземні гаражі манежного типу на 790 машино-місць, а також зона паралельного паркування на 24 машино-місця. Нові дошкільні навчальні заклади мають у достатній кількості забезпечити потреби мешканців ЖК «Леополь Таун», ЖК «Новий» і ЖК «Квіти Львова».

За два роки до цього на сесії ЛМР депутати погодили ухвалу, що стосувалася будівництва нового житлового комплексу. Мовилося про ділянку на вулиці Стрийська, що неподалік від іподрому. Для цього компанії «Арена Холл» та «Лендбуд Арена» ініціювали зміни до детального плану територій і звернулися по дозвіл на виготовлення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. За даними аналітичної системи YouControl, компанія «Арена Холл» та ТОВ «Лендбуд Арена» були засновані в березні 2021 року. Керівник і бенефіціарний власник «Арена Холл» – Ростислав Заремба. Він має кілька будівельних компаній, зокрема ТОВ «Аурум-сіті» та ТОВ «Парк Арена», а також є керівником і співзасновником ФСК «Львів», другий засновник – депутат ЛМР Петро Адамик. Керівником і бенефіціарним власником ТОВ «Лендбуд Арена» є Олександр Семенко зі Львова.

Також на території стадіону «Арена Львів» планують збудувати спортивно-розважальний комплекс «Льодова Арена». В коментарі Tvoemisto.tv заступник голови Львівської ОВА Юрій Бучко пояснив, що цей комплекс матиме вигляд залу-трансформера на п’ять тисяч місць, де буде не тільки льодова арена, а й поле для футболу й волейболу. Ініціатором реалізації був Офіс президента. Роботи мали проводити в межах державної програми винятково коштом держбюджету.

Юрій Столяров зазначає, що забудовники багато що декларують. Однак зараз саме той момент, коли вони залежні від міста (у когось тривають погодження, хтось іще не має містобудівних умов), і з ними можна провадити цивілізовану дискусію.

«Вимога закону така, що забудова має відбуватися в комплексі. Єдине, до чого може апелювати місто, це до виконання цього закону, тобто коли будують одне, то має бути друге і третє. В деяких районах вже не можна нічого зробити або майже нічого, а тут є шанс створити сучасні об’єкти. Теоретично маємо людей, які декларують свою готовність до цього. Тепер треба, щоби міськрада попрацювала над механізмами реалізації цих декларацій та контролю», – пояснює він.

Громадські простори і транспортна перспектива

Площа між житловими кварталами зараз занедбана, від одного до другого важко перейти. Можливо, через те, що ЖК ще не повністю обжиті, комерційних приміщень також небагато. Торік забудовник, який зводить житловий комплекс «Леополь Таун», закопував будівельне сміття на території.

Територія біля ЖК «Леополь Таун»

«Деякі люди готові купувати квартири в районах, де нема належної інфраструктури, можливо, мають свої автомобілі, тому їх не цікавить, чи заїжджає туди транспорт. Так, житло там дешевше, аніж ближче до центру чи, приміром, у Франківському районі, бо саме інфраструктура є одним із визначальних чинників, які впливають на вартість квартир. А все ж покупці теж на щось орієнтуються: іноді купують, вірячи обіцянкам забудовника чи міста», – вважає співвласник агенції нерухомості «Престиж» Мар’ян Лучко.

І наводить приклад мікрорайонів, які колись вважали занедбаними, а потім там з’явилися інфраструктурні об’єкти – і житло подорожчало, вартість оренди квартир збільшилася.

«Приміром, збудували СТРЦ Spartak на Мазепи, і вартість житла навколо одразу зросла на 20-30%. Чи ТРЦ Victoria Gardens, де тепер також великий попит на житло. Так само припускаю, що, коли збудують на Зеленій новий «Макдональдс», житло там подорожчає. Кав’ярні, кінотеатри, спортзали – усе впливає, оскільки це додаткові вигоди для людей: у пішій доступності різноманітні сервіси», – додає він.

Парк Архангела Михаїла міг би стати в цьому мікрорайоні сучасним місцем відпочинку мешканців. Нічого подібного поруч нема, усюди болото. Концепцію облаштування парку вже презентували, і в місті запевняли, що готові почати його відновлення. Він має бути сучасним, інтерактивним, але водночас передавати атмосферу лісу. Парк планують поділити на три зони: освітньо-ігрову дитячу, місця для відпочинку та пікніків і майданчик для вигулу собак. Концепцію відновлення розробило ЛКП «Інститут просторового розвитку» за фінансування забудовника «Метгал», який звів поруч зі Стрийським автовокзалом уже дев’ять будинків. Будівництво десятого триває поруч із парком Архангела Михаїла. Загалом забудовник повинен вкласти три мільйони гривень. Це витрати, пов’язані з розробкою проєктно-кошторисної документації, супутніх послуг і капремонту парку.

Теперішній стан парку Архангела Михаїла

Вузька доріжка, якою можна вийти з парку до вулиці Вернадського, посипана дрібним камінням, інакше після дощу там загрузнеш у болоті. Tvoemisto.tv також звернулося по коментар до пресслужби Львівської міськради щодо проєкту розбудови вулиці Вернадського, яка мала пролягати від Сихова до Стрийського автовокзалу й об’єднати два великі житлові масиви. Однак відповіді станом на сьогодні не отримала. Водночас керівник комісії транспорту, зв’язку та міської мобільності ЛМР Ігор Зінкевич у коментарі Tvoemisto.tv зазначив, що цей проєкт зовсім не просувається.

Вулиця Вернадського

У 2011 році встигли збудувати лише 1,3 кілометра вулиці, і то не завершили робіт. У 2011 і 2012 роках її все-таки збудували в межах підготовки до Євро-2012. Роботи мали фінансувати з держбюджету, але держава грошей так і не дала. За будівництво 1,3 кілометра вулиці місто й досі боргує підряднику ТзОВ «Онур конструкціон Інтернешнл» кілька десятків мільйонів гривень. Натомість мешканці нарікають, що кожного року тут більшає житла, а інфраструктура майже відсутня.

Згідно з проєктом, який виготовили у «Львівдіпрокомунбуді», вулиця повинна мати чотири смуги. Посередині на перспективу залишили зелений простір, яким згодом мав курсувати трамвай. Біля автовокзалу планували облаштувати розворотне кільце, а вздовж вулиці прокласти велодоріжки. Вартість цілого проєкту на той час становила 58,2 мільйона гривень. Міська рада також кілька разів обіцяла розробити проєкт нової трамвайної колії через вулицю Вернадського, і депутати навіть підтримали петицію про продовження трамвая із Сихова до Наукової, однак за проєктування не взялися.

Наразі вулицею Вернадського їздять лише автобуси маршруту №9 до Галицького перехрестя. Кілька років мовилося й про те, щоби вулицею Карла Мікльоша запустити окремий автобусний маршрут. У міськраді обіцяли це зробити після того, як запровадять систему е-квитка, оскільки вже тоді вулицю активно забудовували.

Зупинка громадського транспорту на вул. Вернадського

Як покращити ситуацію

Якщо тут з’явиться оновлений парк Архангела Михаїла, спортивні майданчики, гастрономічні заклади, то відразу пожвавиться інтерес до цього району. Юрій Столяров каже, що адекватні забудовники добре це розуміють і також зацікавлені в цьому:

«Зараз вони змушені будувати там, умовно кажучи, дешеве житло. Можливо, доцільно віддати частину території в тому районі під спорт? Там нема місць для масового оздоровлення, відкритих майданчиків, тенісних кортів, футбольного поля, спортзалу. Зі свого досвіду знаю, що є забудовники, готові брати участь у розвитку інфраструктури, їх просто треба скеровувати, поставити межі й прописати чіткі механізми. Це ж дешевше, аніж будувати школу чи дитячий садок!»

Вулиця Вернадського

Архітектор вважає: якщо добре побудований діалог та чітко прописані зобов’язання, це суттєво впливає на розвиток району, чи будуть там допущені ті ж помилки у «відставанні» інфраструктури, як-от на Під Голоско, де насправді детальним планом передбачені… п’ять шкіл. На той час не було ідеї співпраці забудовника та міста, але тепер це варто практикувати.

Ольга Коваль

Фото: Твоє місто / Іван Станіславський

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!