Що могло спричинити підтоплення на Львівщині. Пояснення

2147 0
Причини паводка ще з'ясовують, проте підтопленню могло сприяти, зокрема, захаращення річки.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

На Львівщині 10 червня після сильних дощів та сходження гірських вод раптово піднявся рівень води в річці Східничанка. Причини паводка ще з'ясовують, проте підтопленню могло сприяти, зокрема, захаращення річки. Про це Tvoemisto.tv повідомила керівниця відділу метеопрогнозів Львівського регіонального центру з метеорології Олена Смалюх.

«Кожної весни має бути підготовка до можливих весняно-літніх повеней чи паводків. Люди мали б готуватися до них, розчищати рівчаки, струмки, особливо в гірських районах. Але, мабуть, цього не робили, і в захаращених гілками та листям водоймах підвищився рівень води. Потік через дощі пішов по схилу, але знову ж таки через застопорення не міг нестися далі й утворив своєрідну дамбу», – пояснила вона.

За словами Олени Смалюх, оскільки сильний дощ тривав кілька годин, бруд і гілки не давали воді стекти,і  в якийсь момент відбувся прорив тої дамби. Тобто це сталося не через підняття рівня води в річці, а через силовий витік. Керівниця відділу метеопрогнозів вважає, що якби не захаращення, вода спокійно стікала б по річці, і навіть якби піднялася трохи, то не наробила б стільки лиха.

Читайте також: На відновлення дороги Східниця – Новий Кропивник пропонують скерувати резервні кошти з бюджету

Зі слів заступника начальника жеку Східницької громади, санітарна зона від річки до будови має становити щонайменше 25 метрів, але цього ніхто не дотримується, навпаки, кожен хоче побудуватися ближче до річки чи джерела, заливає подвір’я бетоном, замощує плиткою.

Нагадаємо, що вода залила майже 100 будинків, магазини, 15 готелів і стільки ж автомобілів, пошкодила 10 мостів, які перекрили дорогу до кількох населених пунктів. Тvoemisto.tv побувало в Східниці, щоби подивитись, як місцеве населення оговтується від затоплення та які роботи тривають для ліквідації паводка, який визначили як надзвичайну ситуацію об’єктового рівня. Детальніше читайте за посиланням.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!