Вступ до вишу у 2023 році. Етапи вступної кампанії та які документи потрібні

10013 0
Прийом заяв і документів від вступників розпочинається з 19 липня.

Період проведення Національних мультитестів вже завершений, а результати є у загальному доступі. Наступним етапом для кожного абітурієнта є подача документів у ВНЗ.  Tvoemisto.tv зібрало усю необхідну інформацію про вступну кампанію 2023 року. 

Джерело: Міністерство освіти і науки України

Етапи вступної кампанії

Процес подачі та вступу до вишу є багатоступеневим, та складається з декількох етапів, які визначені чіткими часовими рамками:


  • реєстрація електронних кабінетів вступника – з 1 липня;

  • творчі конкурси та співбесіди для вступу на бюджет – з 3 до 10 липня;

  • творчі конкурси та співбесіди для вступу на контракт – з 3 до 25 липня;

  • прийом вишами заяв і документів від вступників – з 19 липня до 18:00 31 липня;

  • зарахування вступників на навчання на бюджет – не пізніше 10 серпня;

  • зарахування вступників на навчання за рахунок цільових пільгових державних кредитів та за кошти фізичних та/або юридичних осіб (контракт) — не пізніше ніж 30 серпня.

Реєстрація особистого кабінету 

Одним з головних інструментів абітурієнта є особистий кабінет. Там зберігатимуть усі документи майбутнього студента, він використовується для подачі заяв та туди приходитимуть усі відповіді від вишів та МОН. 

Реєстрація особистих електронних кабінетів розпочалась 1 липня 2023 року на вебсайті за посиланням. Особисті електронні кабінети вступників працюють до 30 листопада.

Під час реєстрації особистого електронного кабінету вступник зазначає такі дані:

  • серію та номер документа (одного з документів) про раніше здобуту освіту (основу вступу);

  • номер, PIN-код та рік отримання сертифіката НМТ/сертифіката ЗНО/екзаменаційного листка, що був одержаний під час реєстрації на ЄВІ/ЄФВВ;

  • тип та номер (серію та номер) документа, що посвідчує особу, або реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) (у разі відсутності сертифікатів ЗНО/сертифіката НМТ/екзаменаційного листка ЄВІ/ЄФВВ).

Вступні випробування 

У багатьох вишах України введені додаткові вступні випробування, які бувають двох видів:

  • творчий конкурс – на мистецькі та спортивні спеціальності;

  • або співбесіди та/або розгляд мотиваційних листів – під час вступу лише на контракт зі спеціальностей, яким надається особлива підтримка (53 спеціальності та 11 спеціалізацій).

Творчі конкурси можна складати як очно, так і дистанційно. Рішення про форму проведення приймає сам заклад освіти, який його проводить. 

Алгоритм дій після НМТ 

Після отримання можливості зареєструвати свої результати НМТ у особистому кабінеті, вступник може подати до 20 заяв, незалежно від форми навчання та джерел його фінансування. Проте зазначимо, що на бюджетну форму можна зареєструвати не більше 5 таких. 

У 2023 році для вступу на бюджет або для переведення на такі місця потрібно набрати не менше ніж 130 балів на мультитесті. Що ж до контрактної форми, то ВНЗ сам обирає, який поріг балів для абітурієнтів встановити. 

Читайте також: Скільки абітурієнтів на Львівщині отримали найвищі бали з мультитесту

Отримання рекомендації на навчання

Статуси заяви в особистому електронному кабінеті вступника може набувати таких значень:

  • «Рекомендовано до зарахування (навчання за державним (регіональним) замовленням)» – вступник пройшов конкурсний відбір та рекомендований до зарахування на навчання за державним або регіональним замовленням;

  • «Рекомендовано до зарахування (навчання за кошти фізичних та/або юридичних осіб)» – вступник пройшов конкурсний відбір та рекомендований до зарахування на навчання за кошти фізичних та/або юридичних осіб.

Після отримання заповітної рекомендації до зарахування, майбутній студент повинен у визначений термін обрати та підтвердити електронним підписом у особистому кабінеті виш, до якого хоче вступити. Після цих дій залишається лише укласти договір про навчання з ВНЗ. Його можна підписати дистанційно, задіюючи електронний підпис. 

У разі зарахування на навчання за кошти фізичних або юридичних осіб додатково укладається договір між закладом вищої освіти та фізичною (юридичною) особою, яка замовляє платну освітню послугу для себе або для іншої особи, беручи на себе фінансові зобов’язання щодо її оплати

Особи, місце проживання яких зареєстроване (задеклароване) на тимчасово окупованій території та які перебувають на ній, можуть укласти договір про навчання в ЗВО впродовж трьох місяців після початку навчання.

Приймання на навчання до вищих військових навчальних закладів, закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти буде проведено за власними Правилами прийому.

Нагадаємо, що зареєструватися на національний мультипредметний тест можна з будь-яким набором документів, у разі вступу до вишу з закордонним атестатом документ потрібно буде визнати в України впродовж року. Детальніше про це за посиланням.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 

 

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!