Що зміниться для львів'ян з 1 червня

2175 0
Tvoemisto.tv пояснило, які зміни у червні чекають на мешканців Львова.
фото: Anastasiia Popova/ the pexels

фото: Anastasiia Popova/ the pexels

В Україні з 1 червня 2024 року відбудеться низка змін. Зміниться тариф на електроенергію, з'явиться електронний військово-обліковий документ та відбудеться перерахунок пенсій. Tvoemisto.tv пояснило, які зміни у червні чекають на мешканців Львова.

Електронний військово-обліковий документ

У застосунку «Резерв+» невдовзі з’явиться електронний військово-обліковий документ. Згенерувати його можна буде з 18 червняЕлектронний військово-обліковий документ існуватиме у вигляді QR-коду, відсканувавши який можна буде отримати інформацію про військовозобовʼязаного, призовника або резервіста з реєстру «Оберіг». Детальніше про це за посиланням.

Тариф на світло

Міністр енергетики Герман Галущенко повідомив про план встановлення нового тарифу на електроенергію залежно від обсягу споживання. За його словами, питання зміни тарифів розглядається і буде вирішено протягом 27 травня - 2 червня.

Перерахунок пенсій

Від 1 червня відбудеться перерахунок пенсій в Україні, однак не усім. Дехто може розраховувати на доплату майже у розмірі 1 000 грн. На перерахунок пенсії мають право ті, хто продовжив працювати після призначення пенсії та за час роботи отримав щонайменше 24 місяці додаткового стажу.

ФОТО: HUY PHAN

Відновлення подачі гарячої води

До будинків, які отримують гарячу воду від ТЕЦ, заплановано відновити гаряче водопостачання з 18 червня. Додамо, що уже відновили гарячу воду мешканцям Залізничного району. Також гарячу воду отримують мешканці Галицького, 90% житлових будинків Личаківського, і частини Шевченківського районів. 

Відновлення музею Романа Шухевича

У Львові триває Всеукраїнський відкритий архітектурний конкурс на проєктну пропозицію відновлення музею генерала-хорунжого УПА Романа Шухевича на вул. Білогорщі, 76-А. Термін подачі конкурсних проєктів у цифровому та друкованому вигляді – до 17.00 год. 3 червня Протягом 4 – 21 червня мають визначити переможців конкурсу.

Скорочення в міськраді Львова

З 1 червня у Львівській міськраді працюватиме 1471 особа, адже планують скоротити понад 200 працівників. Нагадаємо, що перше скорочення відбулося в квітні – тоді скоротили 150 працівників. Згідно з новою структурою, у Львівській міській раді ліквідовують три департаменти: міської агломерації, адміністративних послуг та з управління персоналом. Також розформують управління інформаційних технологій та  управління з питань поводження з відходами. Відбудуться зміни й у ще кількох управліннях Львівської міської ради.

Фото: ЛМР

Система оплати «Львівелектротранспорту»

З 1 червня «Львівелектротранс» отримуватиме оплату за перевезення пасажирів з міського бюджету на основі одного вагоно-кілометра. Для підприємства буде розрахована загальна вартість виконаної ним транспортної роботи шляхом множення кількості кілометрів, які проїхали трамваї та тролейбуси, на відповідну вартість за 1 км роботи.

Свята та вихідні

У червні 30 календарних днів, з них – 20 робочих і 10 – офіційних вихідних. Вихідними будуть лише суботи та неділі, адже в Україні наразі діє воєнний стан, який відміняє всі додаткові вихідні. Відтак, українці відпочиватимуть 1, 2, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29 та 30 червня. 

Літні канікули

Кабінет Міністрів України визначив, що 2023/2024 навчальний рік триває до 28 червня. Проте заклади освіти самостійно встановлюють дату завершення занять. До прикладу, у ліцеї міжнародних відносин ім. Василя Стуса канікули розпочнуться з 31 травня, а в школі №65 – 7 червня

Додамо, Музей народної архітектури та побуту ім. К. Шептицького запрошує школярів віком від 6 до 10 років на літні канікули. Щодня з 10 до 14 червня діти проводитимуть час на свіжому повітрі без ґаджетів, слухатимуть максимум цікавих історій, знайомитимуться з українськими традиціями і музеєм. Детальніше про це можна прочитати тут

Нагадаємо, Tvoemisto.tv створило перелік навчальних закладів, куди діти можуть вступати після 4 класів.

Юлія Кметик

_____________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!