Що зміниться для львів’ян з 1 листопада

13419 0
Tvoemisto.tv пояснило, які зміни у листопаді чекають на львів'ян.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

У Львові завершать роботу літні майданчики

Період функціонування літніх майданчиків у Львові традиційно завершується 1 листопада. Тому власників таких об’єктів мають їх демонтувати, адже після завершення сезону їх визначають самовільно встановленими

На вулиці Бортнянського обмежать зупинку автомобілів

У Залізничному районі Львова на вулиці Бортнянського до 15 листопада повинні обмежити зупинку автомобілів. 

«Згідно зі схемою, яку представили, на вулиці діятиме заборона паркувань. Адже це є досить вузенька вулиця, яка завжди запаркована і відповідно ускладнюється проїзд великогабаритного транспорту і оглядовість з поворотами», – пояснив у коментарі Tvoemisto.tv очільник департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР Олег Забарило.

Призначення субсидій 

До кінця листопада громадяни можуть звернутися до ПФУ або на портал Дія за призначенням субсидії на комунальні послуги. Право на субсидію є у сімей, які витрачають на оплату рахунків більше 15% середньомісячного сукупного доходу сім'ї. Звернутися за субсидією можуть ті, у кого змінився склад сім'ї, хто отримав відмову влітку. Для українців, які вже отримували субсидію раніше, проведуть автоматичний перерахунок.

Оформити субсидію також можна і після старту опалювального сезону. Якщо громадяни, які раніше не отримували субсидію або їм відмовляли у призначенні на неопалювальний період, звернуться до 30 листопада 2023 року, пільга буде нарахована з жовтня. 

Новий поїзд Варшава-Львів продовжить маршрут

«Укрзалізниця» подовжила маршрут нового поїзда Варшава-Львів до Чернівців. Відтак, в експериментальному режимі поїзд №868/867 відправлятиметься з Чернівців через Івано-Франківськ та Львів до Рави-Руської 15, 17, 19, 21, 25 та 27 листопада о 3:02, прямуватиме через Снятин, Заболотів, Коломию, Івано-Франківськ, Калуш, Долину, Моршин, Стрий, Львів, Брюховичі та Жовкву і прибуватиме до Рави-Руської о 9:58. Там пасажири, як і раніше, здійснюватимуть пересадку на поїзд польського перевізника SKPL, який прибуватиме до Варшави о 17:18.

У зворотному напрямку, з Рави-Руської, поїзд відправлятиметься до Чернівців 14, 16, 20, 23, 25 та 27 листопада о 6:15, і прибуватиме до Чернівців о 13:20.

Відкриття вулиці для руху транспорту

На вул. Ярославенка 16 жовтня обмежили рух транспорту біля будинку №16. На цій ділянці проводять роботи із прокладанням інженерних мереж водопостачання і водовідведення. Вже о 22:00 год 5 листопада вулицю відкриють для проїзду.

Потяги з жіночими купе

З листопада жіночих купе стане більше у поїздах далекого прямування. Тепер купе тільки для жінок з'являться в рейсах №17/18 Харків – Ужгород, №29/30 Київ – Ужгород, №3/4 Запоріжжя – Ужгород та №26/236 Одеса – Рахів. Купити квитки в жіночий вагон можна буде в мобільному додатку Укрзалізниці. Крім жінок в таких купе можуть їздити діти віком до 5 років включно незалежно від віку.

Комунальні тарифи

Тарифи на комунальні послуги в листопаді не зміняться. Тариф на світло залишиться на рівні 2,64 гривень за кВт до кінця року. Тариф на газ до 1 травня 2024 року становитиме 7,96 гривень за кубометр. Тариф на воду залишиться незмінним до кінця воєнного стану і буде відрізнятися по областях.

Календар вихідних 

У листопаді – 30 днів, з них – 22 робочі дні та 8 – офіційних вихідних (субота й неділя). Тобто українці працюватимуть 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 13, 14, 15, 16, 17, 20, 21, 22, 23, 24, 27, 28, 29, 30 листопада. А відпочиватимуть 4 і 5, 11 і 12, 18 і 19, 25 і 26 листопада.

Різдвяний піст

З 1 вересня 2023 року Православна церква України перейшла на новоюліанський церковний календар. Після прийняття церковної реформи змінилася дата святкування Різдва, а разом з нею перемістилися і дати посту. Різдвяний піст триває 40 днів перед Різдвом. З переходом на новоюліанський календар Різдво в Україні відзначатимуть 25 грудня. А Різдвяний піст 2023 за новим стилем починається 15 листопада і закінчується 24 грудня.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!