Що зміниться для львів'ян з 1 січня

18132 0
Tvoemisto.tv пояснило, які зміни у січні чекають на львів'ян.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Зріст абонплати за воду

У Львові з 1 січня 2024 року зросте абонплата за централізоване водопостачання і водовідведення, яке надають споживачам за індивідуальними договорами. Для львів'ян, які не мають лічильників, абонплата за водопостачання зросте на 37,7 %, а для тих, хто має – на 6,2%. Детальніше про нові тарифи читайте тут

Спрощення ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги

Президент України Володимир Зеленський підписав закон № 9111 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення порядку ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги. Закон спрощує ввезення гуманітарної допомоги, а також дозволяє волонтерам ввозити автівки для фронту без мита і передавати їх напряму військовослужбовцям. Думку волонтерки про плюси та мінуси цього закону читайте за посиланням

Зростання мінімальної зарплати

В Україні з 1 січня 2024 року зросте мінімальна зарплата. У місячному розмірі з січня вона становитиме 7100 грн. Щодо прожиткового мінімуму то у 2023 році на одну особу сума мінімального забезпечення становить 2589 грн. Наступного року вона може зрости до 2920 грн.

Карантин в ЛКП «Лев»

З 1 січня у ЛКП «Лев» вводять обов’язковий карантин терміном на 14 календарних днів. Під час нього дезинфікують і знезаражують приміщення та інвентар. На цей час львів'ян закликають брати котів та собак на перетримку і прилаштування.

Відновлення протестів на пункті пропуску «Шегині-Медика»

Польські фермери від 23 грудня припинили блокаду пункту перетину державного кордону «Шегині-Медика». Протести планують відновити 2-3 січня. 

Новий законопроєкт про мобілізацію

Увечері 25 грудня Кабмін вніс до Верховної Ради законопроєкт про мобілізацію, рекрутинг та військовий облік. Поки що невідомо, чи зміни у мобілізації відбудуться. Законопроєкт ще буде обговорювати профільний комітет Верховної Ради. Члени комітету можуть вносити правки. За попередньою інформацією, його мають розглянути до 10 січня. Детальніше, які зміни можуть чекати львів'ян – за посиланням

Підвищення оплати учасникам «Армії відновлення»

Люди, що працюють у рамках проєкту «Армія відновлення», отримуватимуть більшу оплату. з 1 січня сума зросте від рівня мінімальної зарплати (6 700 грн) до 10 050 грн. 

Відкриття руху транспорту на одній із вулиць

У Львові перекрили для руху транспорту вул. Пимоненка біля будинку №15б. Обмежили рух через проведення робіт із прокладання каналізаційних мереж і газопроводу. Роботи закінчать до 14 січня 2024 року.

Виставка з відреставрованою скульптурою Скорботного Христа

Відреставровану скульптуру Скорботного Христа, що з каплиці Боїмів, повернули до Львова з Польщі. Вже з середини січня 2024 року вона буде доступна для огляду у межах українсько-польської виставки «Те, чого не видно». 

Відновлення руху на мостовому переході 

На автомобільній дорозі у Великих Мостах через річку Рата ремонтують мостовий перехід, рух через нього перекрито до кінця 2023 року. Йдеться про мостовий перехід через р. Рата на км 137+155 автомобільної дороги загального користування державного значення Р-15 Ковель-Володимир Волинський-Червоноград-Жовква в межах населеного пункту Великі Мости. 

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!