Що зміниться для львів'ян з 1 грудня

1946 0
Із грудня на українців очікує низка змін, що стосується пенсій, субсидій та статусів учасників бойових дій
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Статус учасника бойових дій

Із 1 грудня в Україні можна буде оформити статус учасника бойових дій проти росії. Люди, що матимуть підстави на УБД зможуть отримати соціальні гарантії.

Отримати статус УБД можна трьома способами:

  • за зверненням командира частини, який подає документи на підлеглих;
  • за особистим зверненням військовослужбовця, який самостійно збирає документи та подає їх до відповідної комісії;
  • за особистим зверненням людини, яка звільнена з військової служби, через територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

 

За словами міністра оборони, за 9 місяців повномасштабної війни в Україні нараховується сотні тисяч учасників бойових дій. 

Пенсії

Пенсійний фонд України проведе перерахунок пенсій для непрацюючих пенсіонерів, шахтарів, людям, які отримали інвалідність унаслідок війни, жертв нацистських переслідувань та інших категорій пенсіонерів.

Читайте також: Пенсіонери додаткову грошову допомогу можуть отримати у відділеннях «Укрпошти»

Мінімальна пенсія зросте на 66 грн, максимальна – на 660. Така різниця обумовлена законодавством, у якому прописано що максимальна пенсія не повинна перевищувати 10 прожиткових мінімумів, від яких розмір пенсій і залежить. Загалом мінімальна пенсія становитиме 2093 гривень, а максимальна – до 20 930 гривень.

Нарахування субсидій та пільг

Із 1 грудня функції щодо виплат житлових субсидій та пільг перейдуть до органів Пенсійного фонду. Установа призначатиме житлові субсидії та пільги на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу.

Що зміниться:

  • подавання документів (документи можна подати через всі зазначені структури, незалежно від місця проживання/реєстрації особи, а також через органи Пенсійного фонду України, через вебпортал ПФУ і через мобільний додаток Фонду);
  • призначення виплат (виплати призначатимуть органи Пенсійного фонду);
  • Зберігання справ (по субсидіях і пільгах формуватимуть електронні справи (по пенсіях такі справи формують ще з 2018 року) і архівних паперових справ не буде);
  • фінансування виплат (головні управління Фонду з 1 грудня прийматимуть документи,  призначатимуть виплати субсидій та пільг і здійснюватимуть функції по стягненню переплат).

Зміни для водіїв

Із 14 грудня українці зможуть відмовитися від пластикових бланків свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів та посвідчень водія. Е-посвідчення водія та Е-свідоцтво про реєстрацію авто можуть стати у людини єдиними документами, які надають право керувати транспортними засобами.

Читайте також: Отримати посвідчення водія відтепер можна за спрощеною процедурою 

Кожен громадянин зможе обрати, як отримувати послугу – традиційно у сервісному центрі МВС чи виключно онлайн.

Так, стане можливим через Електронний кабінет водія або через застосунок «Дія», не відвідуючи сервісний центр МВС, замовити і отримати Е-посвідчення або Е-свідоцтво. При цьому особа сплачуватиме тільки за адміністративну послугу, тобто без врахування вартості бланкової продукції.

Зміна вартості за тарифами «Київстар»

З 1-го грудня 2022 року «Київстар» змінює умови для частини абонентів передплаченої та контрактної форми обслуговування: оператор підвищує абонплату та збільшує обсяг послуг, що входять до пакета. Йдеться про тарифні плани з попередніх лінійок, де умови не змінювались 2 або більше років.

Подорожчання оператор частково компенсує збільшенням обсягу послуг у цих тарифах: у середньому у 2 рази більше мобільного інтернету або хвилин для дзвінків на інші мережі тощо. 

Які саме тарифи «Київстар» подорожчають, як сильно та коли:

  • контрактні абоненти (фізичні особи) – з 1 грудня: йдеться про тарифні плани Київстар 4G, Smart, Безлім та інші. Абоненти обов’язково завчасно мали отримати SMS-повідомлення із деталями про нові умови не пізніше, ніж за 7 днів до змін.

  • абоненти передплати – з 7 грудня: тарифні плани Безлім Соцмережі, Спілкування без меж, Київстар Комфорт 2018 та інші. Абонентів також обіцяють проінформувати SMS-повідомленням із деталями про нові умови не пізніше, ніж за 7 днів до змін. Повідомляється, що з 7 грудня вони отримають додаткові послуги як-от ще 100 хв для дзвінків на інші мережі та/або 5 Гб мобільного інтернету. У середньому абоненти отримають у два рази більше хвилин або гігабайтів у тарифних планах, повідомляють у компанії.

  • із 1 грудня розмір щомісячної абонплати за тарифом передплати Київстар Домашній 4G зміниться. Зараз вона складає 155 грн.

  • контрактні абоненти, які мають підключену послугу «SIM для пристроїв», зможуть користуватися нею за 1 грн/день (досі діяла акційна ціна 0,00 грн).

Заборона на вилов раків у водоймах України

Для збереження та охорони раків у період їхнього спарювання та виношування ікри з 1 грудня 2022 року у більшості українських водойм розпочинається заборона на вилов цих річкових мешканців. Залежно від погодних умов період початку та закінчення заборони у деяких областях може відрізнятися. На Львівщині заборона триває з 1 грудня по 31 березня.

За вилов раків під час заборони передбачене покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності, а також відшкодування нанесених рибному господарству збитків. Компенсація за одного незаконно виловленого рака становить 3 332 грн. Після закінчення заборони одній особі за добу можна впіймати 30 раків.

У Міністерстві аграрної політики та продовольства України зазначають, що річкові раки живуть від 15 до 20 років. Статевозрілими вони стають на третьому році життя, при досягненні довжини 7-8 см. Спарювання відбувається при температурі води нижче 10°C. Плідність раків залежить від їхнього віку й розміру. У середньому одна самка рака може принести потомство в 300-400 екз. Через два-три тижні після запліднення самка відкладає ікру під черевце для подальшого виношування, яке триває близько семи місяців. Зазвичай, вихід молоді відбувається у кінці травня – на початку червня, коли температура води досягає 21-23°C.

Підготувала Ірина Давосир

____________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!