Шеремета, Зархін, Мансфельд про Львів, туризм і жадібність

5202 1
У Львові є низка проблем, пов'язаних з іміджем України та ментальністю, однак для успішного розвитку слід об’єднати свої зусилля та підсилити конкуренті переваги. І зрозуміти, що туризм – критично важлива галузь економіки, яку потрібно розвивати.
Фото: inpress.ua

Фото: inpress.ua

Про це йшлося на конференції «Майбутнє туризму в Україні. Кризовий менеджмент. Пошук варіантів для України», інформує прес-служба Львівської міськради.

Павло Шеремета, голова дорадчої ради LvBS, екс-міністр економічного розвитку і торгівлі України.

«В Україні кількість 26 туристів дорівнює одному робочому місцю, до прикладу, в Південній Африці одному робочу місцю відповідає шість туристів. Щоб це змінити, маємо задачу номер один – збільшити доходи від туристів, пропонуючи вищу якість.

Львів зробив одну з найбільших фундаментальних речей у двох напрямках, які я називаю хард — це дороги, стадіон, аеропорт і софт — у вас це програма «Привітне місто». До прикладу, в Мінську вважається дуже модним поїхати до Львова на гастрономічний туризм. Рецептура, подання, усмішки, конкуренція, рівень сервісу – все це є софт, який звичайно є не тільки ресторанний, а ще й готельний. Ще є багато роботи, але в інших регіонах її ще більше.

Тішить факт, що за 10 днів цього року у Львові було 230 тисяч туристів. І з розрахунку 26 туристів на робоче місце, оці 230 тисяч – це 9 тисяч робочих місць. Є в Україні крило індустріальне і є крило сервісне, і вони обидва є важливими. І я вважаю, що туризм – критично важлива галузь економіки, яку потрібно розвивати.

Нам потрібно змінити оцю віджимаючу, снобістську ментальність і розвивати туристичний бізнес, який в Україні має великий потенціал, і максимально робити це через інновації та маркетинг».

Марк Зархін, львівський ресторатор.

«Питання іміджу пов’язані з безпекою, Україна завжди мала імідж досить небезпечної країни, я говорю не про якесь хуліганство чи злочинність, я говорю про питання медицини, чистоти готелю, чистого моря і десятки інших, які непокоять туристів. Тому ми програємо конкуренцію.

Друга проблема – це жадібність, цінова жадібність, бажання заробити якомога швидше та більше, ніж за це може заплатити іноземний споживач, ми втрачаємо конкуренту здатність.

5-6 років тому вирішувалась стратегія розвитку міста. Тоді стояло питання — чи Львів залишиться індустріальним містом, чи буде постіндустріальним. Люди говорили про відновлення заводів та фабрик, але була інша група людей, яка вважала, що треба стати сервісним центром для України, з точки зору туризму та ІТ, і тоді зможемо конкурувати з Європою. На щастя так сталось і Львів може конкурувати з європейськими містами.

Розвиток туризму у Львові — не тільки економічна складова, але й соціальна політична, ментальна, що в принципі можна об’єднати в одну групу показників, які надзвичайно потрібні не тільки місту, а й країні. Туризм для мене — це метаболізм території. Туризм у Львові - це його метаболізм, це не тільки розвиток якоїсь галузі. Приїжджають люди, які пожвавлюють роботу різних установ, транспорту і так далі.

На мій погляд, треба посилити складову маркетингу території. Львів заслуговує на те, щоб стати метрополією Європи, тобто містом, яке не імпортує до себе ідеї. Нам потрібні потужні поштовхи саме культурні, тому що і ресторани, і готелі - це не тільки частина економіки, а й культури - не в сенсі мистецтва, а культури людської, це ті елементи, які нам потрібні і саме на це мусить бути націлений Львів».

Професор Йоел Мансфельд, керівник Центру туризму, паломництва і досліджень відпочинку, Університет Хайфи, (Ізраїль)

«У вас дві основні проблеми, окрім питань політичних та безпекових, це проблеми визначення продукту та вироблення стратегій і маркетингу цього продукту, а також проблема негативного іміджу, який випливає з поточної ситуації у державі. Треба об’єднати свої зусилля та підсилити конкуренті переваги.

Мені здається, що і правильні люди, і бажання, і людський капітал для того, щоб все зробити у вас є. У Львові вже розвивається культурний туризм, питання лише у його підтримці та підсиленні.

Я б радив подати заявку на отримання статусу «Європейської столиці культури», адже зараз не потрібно бути членом Євросоюзу для участі у конкурсі. Таким чином можна об’єднати усе місто навколо цієї ідей і створити ажіотаж.

Хочу відзначити, що зараз у світі стає популярним, так званий, нішовий туризм чи туризм особливих інтересів. Це важливо, тому що ті люди, які зацікавлені у конкретному сегменті туризму, готові заплатити більше, якщо ці послуги відповідають їхнім вимогам. Саме на таких нішових сегментах туризму треба зосереджуватись.

Як підсумок можу сказати, що у вас дійсно є хороший туристичний продукт, який може стати конкурентним і потужним за умови грамотного управління, якщо застосовуватиме відповідні стратегії, щоб пом’якшити наслідки ситуації в Україні».


Читайте також:
30 Листопада, 2014 12:45
Про лохотрони Для чого на "біржах" провадять різноманітні грошовідмивальні "курси", "перенавчання", якщо ті ж "біржі" роботою забезпечити не в змозі?! І кому тепер відсилати оті всі дипломи про освіту, про курси й тири-пири: Міністрові освіти, чи- Міністрові "бірж праці"- аби вони собі, щораз на новому, також готували бутерброди з ліверки, купленої на нещасні копійки на так званій "роботі" в стилі "берися за що-небудь,бо всі місця зайняті (читай- розпродані)?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!