Видавництво «Каменяр» виселять з приміщення в центрі Львова. У чому причина

1454 0
На видавництво подали до суду через заборгованість за комунальні послуги.
Фото: Центр міської історії

Фото: Центр міської історії

Державне підприємство «Всеукраїнське державне багатопрофільне видавництво «Каменяр» виселять з приміщення на вул. Підвальній, 3 через заборгованість за комунальні послуги. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень. 

Позов з вимогою розірвати договір оренди з видавництвом подало управління майном спільної власності Львівської обласної ради, яке є власником приміщення. Підставою для цього стала заборгованість «Каменяра» за спожиті комунальні послуги, яка станом на 1 грудня 2023 року становила 197,9 тис. грн.

Зазначимо, що балансоутримувачем будинку на Підвальній, 3 є КП Львівської облради «Нерухомість та майно», саме з ним укладали договір оренди. Як повідомив Tvoemisto.tv його керівник Роман Льолюк, йдеться про борги перед ЛКП «Львівтеплоенерго». Він зазначив, що справа дійшла до суду, оскільки проблема з боргами «не є вчорашньою» і видавництво не платить за комунальні послуги вже близько 27 місяців.

«Ми багато років йшли їм на поступки, але з першого січня «Львівтеплоенерго» нараховує пеню», – пояснив керівник компідприємства. 

Натомість керівник видавництва «Каменяр» Дмитро Сапіга розповів Tvoemisto.tv, що цю заборгованість «породила заборгованість держави перед видавництвом за виконання державного замовлення». За його словами, ця історія триває вже близько 10 років. Тоді «Каменяр» виконав держзамовлення, проте інша сторона договору не виконала свої зобов’язання. Відтак, внаслідок інфляції, неоплата призвела до заборгованостей. 

Також він додав, що наразі видавництво вивчає усю документацію з юристом, після чого вирішить подальші кроки.

Окрім ситуації з виселенням, щодо «Каменяра», згідно з YouControl, діють чотири виконавчі провадження по стягненню коштів. У трьох з них стягувачем є КП Львівської облради «Нерухомість та майно». Як зазначав Дмитро Сапіга, погасити заборгованості складно через заблоковані рахунки, на яких наразі перебуває 150 тис. грн. 

Довідка

Видавництво «Каменяр» – львівське видавництво, що підпорядковується Державному комітетові телебачення і радіомовлення України. Заснували його у 1939 році. Видавництво надає редакційно-видавничі послуги з передруку текстів, набору і верстання текстів, а також літературного, художнього та технічного редагування та коректорської вичитки.

Нагадаємо, що у Львові підписали інвестиційний договір на облаштування книгарні з читацькими залами та мистецькими елементами на вулиці Гнатюка, 20-22, де раніше були залізничні каси.

Володимир Федорович
___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!