Які штрафи можуть ввести за порушення комендантської години

1507 0
Наразі депутати Верховної ради України вже проголосували за законопроєкт №10195 у першому читанні. На черзі – голосування у другому.
Фото умовне/Слово і діло

Фото умовне/Слово і діло

Повномасштабне вторгнення росії, як і особливий правовий режим воєнного стану тривають в Україні майже два роки. Ще 24 лютого 2022 року в державі запровадили комендантську годину. Однак до сих пір не налагоджений правовий механізм, який би забезпечував покаранння за її порушення. Наразі Верховна рада на друге читання готує законопроєкт №10195, який покликаний вирішити це питання. Tvoemisto.tv дізналося, що передбачає законопроєкт та які покарання очікують на порушників.

Депутати Верховної ради України 9 грудня проголосували «ЗА» законопроєкт №10195 у першому читанні. У ньому мовиться про притягнення до адміністративної відповідальності за порушення вимог або невиконання деяких заходів правового режиму воєнного стану. 

«Метою законопроекту є забезпечення громадського (публічного) порядку під час дії воєнного стану, а також реалізація повноважень поліції, у взаємодії з військовими адміністраціями, у забезпеченні та здійсненні заходів правового режиму воєнного стану», – йдеться у пояснювальній записці закону. 

Зокрема законодавець пропонує доповнити статтю 210-2 Кодексу України про адміністративну відповідальність, шляхом встановлення адміністративної відповідальності за порушення громадянами комендантської години та порушення суб’єктом господарювання, тобто бізнесом, встановлених на відповідній території спеціального режиму світломаскування або режиму роботи під час дії воєнного стану. Окрім цього, йдеться про надання Національній поліції повноважень на адміністративне затримання таких порушників, тобто складання протоколу.

Читайте також: Пересування під час комендантської години. Майже 46 тисяч осіб отримали перепустку на Львівщині

Сума штрафів, які передбачає проєкт закону:

  • Для фізичних осіб – 8,5 тис. – 17 тис. грн; 

  • в разі повторного порушення фіз. особою – від 17 тис. – 34 тис. грн.

  • Для субʼєктів господарювання – 51 тис. – 102 тис. грн; 

  • в разі повторного порушення суб’єктом господарювання – 170 тис. – 340 тис. грн грн.

Проте передбачені і випадки, які не є порушенням комендантської години:

  • якщо особа прямує до/з укриттів під час повітряної тривоги;

  • супроводжує поранених, важкохворих;

  • здійснює заходи з евакуації населення або рятування майна;

  • надає медичну (домедичну) допомогу

  • перебуває в стані крайньої необхідності.

Нагадаємо, зараз комендантська година на Львівщині триває з 00:00 до 05:00.

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!