Скільки коштів онкоцентр у Львові отримує від НСЗУ та чи всі послуги там безкоштовні

2221 0
За даними НСЗУ, пацієнти тут змушені з власної кишені платити за послуги і ліки, на які виділені державою кошти. Натомість у медзакладі намагаються довести зворотне, кажучи, що консультації, обстеження та ліки, як і сама хіміотерапія, є безкоштовними.
фото: твоє місто

фото: твоє місто

Львівський онкоцентр укладає договори із Національною службою здоров’я України з 2020 року. За даними НСЗУ, у 2020 році вона виплатила 121 млн 498 тис. 046 грн; у 2021 році – 282 млн 259 тис. 723 грн; у 2022 році – 516 млн 639 тис. 531 грн. Сума укладених договорів у 2023-му між Львівським онкоцентром та НСЗУ становить 417 млн 005 тис. 585 грн. Станом на 24 вересня цього року закладу за надані послуги сплачені 306 млн 444 тис. 059 грн. Про це йдеться в матеріалі Tvoemisto.tv.

Загалом онкоцентр центр законтрактований із Національною службою здоров’я України за 14 пакетами:

  • Радіологічне лікування та супровід пацієнтів з онкологічними захворюваннями в стаціонарних та амбулаторних умовах;
  • Хіміотерапевтичне лікування та супровід пацієнтів з онкологічними захворюваннями в стаціонарних та амбулаторних умовах;
  • Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах;
  • Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах;
  • Хірургічні операції дорослим та дітям в умовах стаціонару одного дня;
  • Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій;
  • Мамографія;
  • Бронхоскопія;
  • Езофагогастродуоденоскопія;
  • Колоноскопія;
  •  Забезпечення кадрового потенціалу системи охорони здоров'я шляхом організації надання медичної допомоги із залученням лікарів-інтернів;
  • Гістероскопія;
  • Секційне дослідження;
  • Цистоскопія.

 

Читайте також: «Люди самі звикли давати у кишеню?», або Що відбувається у Львівській онколікарні

Поза договорами жодних послуг тут не надають, тобто платні не передбачені. Що стосується меценатських, спонсорських коштів, то завдяки їм вдалося придбати ліків на 142 млн грн. Торік завдяки спонсорам вдалося отримати медикаментів на 400 млн грн. Загалом лікарня співпрацює з 24 провідними світовими клініками, які готові її підтримати.

Зауважимо, що Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр за рік приймає 12 тисяч хворих, тут проводять понад 8 тисяч операцій. Водночас, за даними Національної служби здоров’я України (НСЗУ), пацієнти тут змушені з власної кишені платити за послуги і ліки, на які виділені державою кошти. Натомість у медзакладі намагаються довести зворотне, кажучи, що консультації, обстеження та ліки, як і сама хіміотерапія, є безкоштовними.

Журналістка Тvoemisto.tv з’ясувала, як працює онкоцентр на вул. Гашека, які послуги в ньому надають безкоштовно, на що нарікають пацієнти та що може змінитися.

Ольга Шведа 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!