На Львівщині прокладуть нову євроколію. Що це дасть

7048 0
Йдеться про модернізацію дільниці від станції Мостиська, яка розташована на кордоні з Польщею, до Львова (Скнилів).
Умовне фото / Unsplash

Умовне фото / Unsplash

Від залізничної станції у Мостиськах, яка веде до кордону з Польщею, до Львова прокладуть євроколію. Це зроблять за підтримки урядового агенства США USAID. Tvoemisto.tv дізналося про це детальніше у керівника управління транспорту і зв’язку Львівської ОВА Степана Рудницького.

Яка протяжність наявної колії та скільки збудують нової

Зараз загальна протяжність колії від кордону до Львова становить 80 кілометрів, з них 12 км – це суміщена колія (коли паралельно йде і вузька, і широка). Це колія 1520 мм. В майбутньому, коли буде євроколія, то навявна обслуговуватиме повільніший транспорт (місцеві та регіональні пасажирські потяги, великовагові вантажі).

Водночас планують збудувати євроколію 1435 мм, яка буде призначена для швидкісних перевезень (міжнародні пасажирські потяги, Інтерсіті, перевезення вантажів в контейнерах/на платформах).

Євроколію 1435 мм пропонують розбудовувати у три етапи:

1) ділянка від Кракова та Катовіце через Мостиська до Львова; ділянка через Чернівці до кордону з Румунією;

2) сполучення Львова та Києва; відрізок від польського Дорогуська до Києва; сполучення Львова з Чопом;

3)продовження колії від Києва до Харкова та Дніпра; відрізок від Рави-Руської до Львова; відрізок від Львова через Івано-Франківськ і Чернівці до Румунії; відрізок від Одеси до Кишинева.

Вартість проєкту

За словами Степана Рудницького, наразі про вартість говорити рано, проте за першими підрахунками проєкт вартуватиме близько 1,8 млрд гривень.

«Це є досить дороговартісний інфраструктурний проєкт. Очевидно, що в державному чи місцевому бюджетах таких коштів немає. Тому значну частину на проєктні та на будівельні роботи фінансуватиме донор USAID».

Попри це, каже він, в деяких випадках місцевий чи обласний бюджет все ж можуть залучати.

«Область долучатиметься, перш за все, координацією, для того, щоб пішли процеси в розробці проєктної документації, бо це має бути погоджено на рівні програм, концепцій. Крім того, при потребі, може бути передбачення фінансового ресурсу на розробку проєктно-кошторисної документації. Так у нас це вже було з проєктом «Рава-Руська держкордон», де залучали і обласний, і місцевий бюджети».

Читайте також: Євроколія зі Львова до Варшави може коштувати 50 мільйонів євро

Також він додав, що усі роботи можуть розділити на декілька проєктів, що продовжить загальну тривалість виконання робіт.

«Щодо часу зараз важко говорити, це буде залежати, чи є кошти на весь проєкт, чи лише на певні ділянки. Проєкт комплексний і має багато деталей. Тому в залежності від того, чи це передбачать в одному проєкті, чи це буде, наприклад, чотири різні проєкти, це може тривати від року і до двох. Але наразі не зовсім коректно говорити про час», – додав він.

Раніше міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков зазначив, що модернізація та заміна колії є однією з важливих задач для збільшення експертної спроможності, проте ця колія використовуватиметься не тільки для вантажних, але й для пасажирських перевезень у напрямку країн ЄС.

Довідка

USAID – незалежне агентство федерального уряду США. Відповідає за невійськову допомогу США іншим країнам. До основних напрямів роботи Агентства входять підтримка торгівлі, сільського господарства, економічного зростання, охорони здоров'я, екстрена гуманітарна допомога, сприяння у запобіганні конфліктам та підтримка демократії в понад 100 країнах світу.

Нагадаємо, що йдеться про євроколію шириною 1435 мм на ділянці від станції «Мостиська» до Львова, яку прокладуть з допомогою фонду USAID. В подальшому проєкт включатиме сполучення євроколії з Ужгородом, Ковелем, Чернівцями, а згодом – з Києвом та сходом України.

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!