Смерть водія вантажівки. Україна вимагає терміново розблокувати рух на кордоні з Польщею

697 0
Україна звернулася з офіційною нотою до МЗС Польщі з вимогою про термінове розблокування кордону.
Умовне фото / з відкритих джерел

Умовне фото / з відкритих джерел

Сьогодні, 23 листопада, стало відомо про смерть ще одного водія вантажівки на польсько-українському кордоні, де відбувається страйк польських перевізників. Після цього Україна звернулася з офіційною нотою до МЗС Польщі з вимогою про термінове розблокування кордону, оскільки ця блокада створює реальні загрози для життя і здоров’я людей. Про це повідомив посол України в Польщі Василь Зварич.

«У зв’язку із смертю, на превеликий жаль, уже другого українського водія, який керував українським вантажним автомобілем, та перебував у черзі, спричиненій страйком польських перевізників перед пунктом пропуску Корчова, Посольство в терміновому порядку звернулося з черговою офіційною нотою до Міністерства закордонних справ Польщі, вимагаючи розблокувати рух вантажних транспортних засобів. Відповідні сигнали доведені також до Міністерства внутрішніх справ і адміністрації Польщі», – написав він.

Він додав, що кожен має право на протест і відстоювання своєї позиції. Але обрана цього разу форма, час і тривалість зібрання, в складних погодних умовах, створює реальну загрозу життю і здоров’ю, а також безпеці людей. Саме тому вкрай важливо зберегти людські життя, припинити блокування руху автотранспортних засобів та дати водіям можливість безперешкодно повернутися додому.

Читайте також: «Українські перевізники як заручники». Репортаж із заблокованого кордону

Нагадаємо, 23 листопада вночі на стоянці неподалік пункту пропуску «Корчова-Краківець», де відбувається страйк польських перевізників, помер ще один український водій. Це вже другий випадок смерті з початку блокади, перший стався 11 листопада неподалік пункту пропуску «Дорогуськ – Ягодин». 

На кордоні з Польщею ускладнений рух для вантажівок через страйк польських перевізників, через це стоять тисячі транспортних засобів.

Польські перевізники вимагають:

  • повернути українським перевізникам дозволи;
  • посилити для іноземних перевізників правила перевезень за ЄКМТ;
  • неможливість реєструвати компанії в Польщі, якщо фінанси компанії знаходяться не на території ЄС;
  • окрему чергу в Є-черзі для авто на номерах ЄС;
  • окрему чергу на всіх кордонах для порожніх фур;
  • отримати доступ до системи «Шлях».

 

Сьогодні, 23 листопада, польські перевізники почали блокувати ще один пункт пропуску – «Медика-Шегині».

Tvoemisto.tv побувало на українсько-польському кордоні та поспілкувалося з водіями вантажівок, які застрягли в чергах. Більше читайте у матеріалі за посиланням.

Софія Шавранська

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!