В Україні почав діяти так званий карантин вихідного дня

1892 0
Натомість Львівська міська рада оголосила суботи і неділі робочими днями.
Фото: Вечерний Николаев

Фото: Вечерний Николаев

Сьогодні-завтра, 14-15 листопада, в Україні ввели так званий карантин вихідного дня. Таке рішення прийняли на засіданні уряду 11 листопада.

Читайте також: Львів – проти. Чи працюватимуть на вихідні у місті кафе, ТРЦ і перукарні

Відповідно до рішення Кабміну, від сьогодні і до 00.00 понеділка по усій Україні повинні працювати виключно продуктові магазини, аптеки, транспорт, ветеринарні аптеки, автозаправні станції (без зон харчування), поштові відділення. Ресторани, кафе та інші заклади харчування мають припинити роботу або працювати виключно на виніс/доставку. Згідно з документом, обмеження будуть діяти з 00.00 суботи до 00.00 понеділка упродовж трьох вікендів: 14-15 листопада, 21-22 листопада і 28-29 листопада.

Натомість, Львівська міська рада, щоб обійти рішення уряду про карантин вихідного дня, на виконкомі ухвалила рішення, що до 30 листопада субота та неділя на території Львова оголошені робочими днями для закладів громадського харчування, торговельно-розважальних центрів, закладів культури, спортивних залів, фітнес-центрів та ринків.

Читайте також: Більше шкоди, ніж користі. В Європейській Бізнес Асоціації проти «карантину вихідного дня» 

Не збираються зачиняти двері своїх закладів цими вихідними більшість ресторанів та закладів громадського харчування. Кажуть, що їм легше сплатити штраф, аніж закриватися. При цьому, мережа будівельних гіпермаркетів «Епіцентр» передумала працювати на вихідних і переходить в онлайн. Щодо ринків, то на вихідні працюватимуть продуктові, а речові – ні.

Як зазначив Тvoemisto.tv адвокат, партнер юридичної фірми Dexis Partners, старший викладач Школи права УКУ Іван Городиський, невиконання постанови Кабміну про запровадження карантину вихідного дня на відповідальності кожного.

Напередодні міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що працівники ресторанної галузі зможуть отримати юридичну підтримку на гарячій лінії Центру підтримки підприємництва за телефоном 1580, яка консультуватиме в разі виникнення непорозумінь. Також місто сформує мобільні юридичні групи, які надаватимуть їм оперативну допомогу і звернеться до поліції, аби правоохоронці не штрафували підприємців.

Читайте також: Храми мають бути відкритими у «карантин вихідного дня». Заява Церков

Заступник голови ЛОДА Тарас Грень заявив, що обласні, міські, районні комісії ТЕБ і НС не мають повноважень приймати рішення щодо введення обмежувальних заходів, тож підприємців штрафуватимуть

Детальніше про те, що передбачає карантин вихідного дня, читайте у матеріалі.

Крім Львова, за даними РБК Україна, посилювати обмеження на вихідних відмовилися ще ряд українських міст. Серед них Одеса, Черкаси, Дніпро, Мукачево, Тернопіль, Маріуполь, Житомир, Івано-Франківськ, Слов'янськ, Краматорськ.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!