Київ

Стало відомо, хто забудовник історичного «Будинку з комахами» на Володимирській

914 0
Забудовник розпочав будівництво нової багатоповерхівки та вирішив знести пам'ятку архітектури.
Фото: Дмитро Перов

Фото: Дмитро Перов

13 квітня стало відомо, що у Києві на вулиці Володимирській, 93 зносять будинок Марії Станіславської, також відомий як «Будинок з комахами». Департамент охорони культурної спадщини КМДА вимагає припинити знесення будинку і звернувся до правоохоронних органів. Натомість поліція 4 години не може потрапити на будівництво. 

Припис про зупинку будівельних робіт місто винесло уповноваженому органу з утримання будинку - ОСББ «Володимирська, 93». Саме це об'єднання вказано на паспорті об'єкта. Згідно з ним, забудовник планує провести капітальний ремонт будівлі. 

Фото: Дмитро Перов

У реєстрі вказано лише директора ОСББ «Володимирська, 93» - це Юрій Пархомчук, який, в свою чергу, фігурує директором та власником низки інших компаній. Генпідрядником будівництва прописано ТОВ "Інфрабуд" (власники - Сергій і Олександр Глімбовські), яке перебуває в процесі банкрутства з лютого 2023-го.

Активіст Дмитро Перов стверджує, що реальний забудовник - той самий який і в сусідної ділянки - на куті Володимирської та Саксаганського - ТОВ "Сенс.Буд", бенефіціар якого, за даними держреєстру, - Оксана Кушнір з реєстрацією на Кіпрі. Активіст Володимир Бондаренко зазначає, що Оксана Кушнір є дружиною президента комунального "Київміськбуду" Ігоря Кушніра та має громадянство Кіпру, а син Ілья 1994 року народження є діючим депутатом Київради від партії УДАР. 

Паспорт сусіднього об'єкту - на Володимирській, 95/42. Фото: Дмитро Перов

Як уже повідомлялось, у 2021 році Департамент охорони культурної спадщини КМДА вніс цю будівлю до переліку пам'яток міста Києва за Голосіївським районом. Однак у 2022 році Окружний адміністративний суд столиці позбавив будинок цього статусу, і рішення так і не набуло чинності. Вже на початку 2023 року Офіс генерального прокурора подав апеляційну скаргу, і Шостий апеляційний адміністративний суд продовжив розгляд справи.

Не дочекавшись фінального рішення, забудовник розпочав будівництво нової багатоповерхівки та вирішив знести пам'ятку архітектури. 

Нагадаємо, Будинок із комахами – триповерховий будинок 1893 року, що належав заможній міщанці Марії Станіславській. Будинок відомий модерним ліпним декором, що зображує рослини та комах (жуків і мух). 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!