Київ

У КМДА відреагували на знесення «Будинку з комахами» на Володимирській, який має охоронний статус

1253 0
Проєктна документація по об’єкту за вказаною адресою Департаментом не погоджувалась, дозвіл на виконання робіт не надавався.
Фото: Дмитро Перов

Фото: Дмитро Перов

Департамент охорони культурної спадщини вимагає припинити знесення будинку з комахами на Вододимирській, 93 і звернувся до правоохоронних органів. Про це йдеться у повідомленні на сторінці Департаменту.

Нагадаємо, 13 квітня стало відомо, що у Києві на вулиці Володимирській, 93 зносять будинок Марії Станіславської, також відомий як «Будинок з комахами».

«07.04.2023 на об’єкті за адресою вул.Володимирська, 93 працівником Департаменту зафіксовано проведення будівельних робіт, наявність будівельних матеріалів, обладнання та техніки. Попри те, що науково-проєктна та/або проєктна документація по об’єкту за вказаною адресою Департаментом не погоджувалась, дозвіл на виконання робіт не надавався», - зазначили у КМДА.

За результатами обстеження Департаментом направлено:

  • припис уповноваженому органу з утримання будинку - ОСББ «Володимирська, 93» щодо припинення будь-яких робіт, укладання охоронного договору та надання до Департаменту науково-проєктної документації на проведення реставраційно-реабілітаційних робіт; (Припис надіслано 11.04.2023)
  • лист до Департамету міського благоустрою про здійснення контрольних заходів на предмет виявлення фактів порушення вимог законодавства та вжиття відповідних заходів реагування. (Як уточнюється, Департамент міського благоустрою скасував контрольну картку на тимчасове порушення благоустрою).
  • заяву до Голосіївського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві, щодо порушення досудового розслідування.

 

Активіст Дмитро Перов з місця подій інформує, що поліція уже більше 4 годин не може потрапити на будмайданчик, де розбирають пам’ятку архітектури.

"Твоє місто" намагається отримати коментар від правоохоронців. 

У 2021 році Департамент охорони культурної спадщини КМДА вніс будинок до Переліку пам’яток м. Києва за Голосіївський районом. У 2022 році Окружний адміністративний суд міста Києва позбавив будинок цього статусу, однак рішення у справі 640/22099/21 так і не набрало чинності. Офіс Генерального прокурора на початку 2023 року подав апеляційну скаргу, а Шостий апеляційний адміністративний суд продовжив розгляд справи.

Довідка. На початку ХХ століття садиба на Володимирській, 93, належала заможній міщанці Марії Станіславській. Будинок був збудований 1893 року. Нині будинок має непересічну цінність і відзначається своїм багатим внутрішнім оздобленням, що контрастує із зовнішнім оздобленням споруди. На початку ХХ століття плафон сходовий майданчик було оздоблено ліпними горельєфними зображеннями рослин та комах, серед яких привертають увагу гігантські мухи. Уся ця пластика виконана у стилі модерн. Натомість фасад доволі простий та лаконічний, оформлений відповідно до стильової концепції історизму, використовуючи прийоми цегляного стилю з елементами неоготичного, неороманського стилів.

Будинок був в доброму стані, поки декілька років тому поруч почали будувати черговий офісний центр. Після початку будівництва стіни будинку вкрилися тріщинами. Певний час мешканці будинку намагалися протидіяти забудові, але за деякий час забудовник запропонував людям викупити викупити всі 12 квартир і більшість власників пішла на таку угоду.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!