На кордоні посилений контроль чоловіків. Що кажуть очевидці та прикордонники

6009 0
На пунктах пропуску відбувається посилений контроль військовозобов'язаних.
фото умовне

фото умовне

У мережі активно обговорюють ситуацію на прикордонних пунктах. Очевидці стверджують, що на пунктах пропуску у чоловіків почали перевіряти документи, яких раніше при перетині не вимагали. 

«Був вчора на кордоні: фактично тепер не пускають багатодітних без довідки з ТЦК про відстрочку. Не пустили жодного при мені, незважаючи на кількість дітей», – прокоментував Tvoemisto.tv один з очевидців. 

Читайте також: Мобілізація в Україні. Що може змінитися у 2024 році

Зокрема, відомо про такий же випадок і сьогодні, 30 грудня. Через пункт пропуску Рава-Руська не пропустили батька трьох дітей, тому що в нього не було довідки з ТЦК. 

Також люди активно діляться своїм досвідом перетину кордону у соцмережах і зазначають, що тепер не пропускають чоловіків, які входять у категорії, що мають право на виїзд, але не мають довідки з центру комплектування. Зокрема, йдеться про волонтерів та інвалідів.

У коментарі Tvoemisto.tv на прохання прокоментувати ситуацію у пресслужбі Держприкордонслужби повідомили, що наразі продовжуються заходи з перевірки наявності законних підстав у кожного чоловіка віком від 18 до 60 років для виїзду за кордон. Зокрема, перевіряють справжність документів, їхню автентичність та непідробленість. 

Згодом речник Держприкордонслужби Андрій Демченко у коментарі УП підтвердив, що через неодноразові підробки документів можуть вимагати в чоловіків, яким дозволено перетинати кордон, зокрема багатодітних батьків, витяг із протоколу ТЦК або запис про відстрочку в військовооблікових документах. 

«Зважаючи, що ми неодноразово виявляли підробки документів, пов’язаних з багатодітством, наші інспектори можуть перевіряти цю умову виїзду чоловіків, зокрема, і за документами з територіальних центрів комплектування. Це можуть бути витяг з протоколу ТЦК про прийняте рішення про відстрочку, або запис про відстрочку в військовооблікових документах», – прокоментував речник ДПСУ.

Додамо, раніше Tvoemisto.tv повідомляло, що у Державній прикордоннній службі заперечили чутки, що за кордон перестали випускати чоловіків, які мають законні підстави для виїзду. Прикордонники запевняють, що перетин кордону відбувається згідно з законом, зокрема і Правил перетину кордону для громадян України, що затверджені Постановою Уряду 57. 

Зазначимо, під час воєнного стану виїзд за кордон регулюється законом № 57, в якому передбачено, що військовозобов'язані мають підстави на перетин кордонів за такими категоріями:

  • за станом здоров’я;

  • за сімейними обставинами;

  • за професією;

  • для допомоги ЗСУ;

  • держслужбовці;

За станом здоров’я та сімейними обставинами виїхати можуть:

  • особи з інвалідністю, за наявності, зокрема довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, тощо;

  • особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України;

  • особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України;

  • особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України;

  • особи, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

  • батьки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;

  • батьки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;

  • баби, діди, повнолітні брати, сестри, мачухи, вітчими, які супроводжують дітей з інвалідністю для виїзду за межі України, у разі їх приналежності до категорії осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації;

  • особи, які потребують постійного догляду, — у супроводі одного із членів сім'ї першого ступеня споріднення;

  • опікуни осіб з інвалідністю, визнаних судом недієздатними, які супроводжують таких осіб для виїзду за межі України;

  • особи з інвалідністю або інші особи, які потребують постійного догляду, які проживають (перебувають) у закладах/установах — у супроводі працівників закладу догляду.

Нагадаємо, 25 грудня стало відомо, що Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкт про мобілізацію. У новому законопроєкті про мобілізацію уточнили та розширили перелік осіб, які мають право на відстрочення. Детальніше про це читайте за посиланням

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!