Ставлення українців до росіян продовжує погіршуватися, – результати дослідження

2861 0
На Заході найбільше тих, хто ставиться до Росії негативно – 64%.
фото: 24 канал

фото: 24 канал

Порівняно з груднем 2021 року зараз з 39% до 34% знизилася частка тих українців, хто добре ставиться до Росії. Про це свідчать дані дослідження Київсього міжнародного інституту соціології, що проводили впродовж 5-13 лютого. У перебігу дослідження українцям, як і раніше, ставили запитання «Як Ви загалом зараз ставитеся до Росії?». 

На графіку можна бачити, що ставлення до Росії різко погіршилося після 2014 року, досягнувши «дна» у травні 2015 року. Після цього до лютого 2019 року простежувалося покращення ставлення до Росії, а з лютого 2020 року бачимо знову погіршення ставлення.

Окрім цього, ставлення українців до Росії суттєво залежить від регіону: на Заході позитивно ставиться до Росії 21%, у Центрі – 31%, на Півдні – 45%, на Сході – 53%. Водночас на Заході найбільше тих, хто ставиться до Росії негативно – 64%. У Центрі негативно ставляться – 55%, на Півдні – 40%, на Сході – 30%.

Респондентам також ставили запитання: «Якими б Ви хотіли бачити відносини України з Росією?». Як і раніше, абсолютна більшість – 92% – респондентів вважають, що Україна і Росія мають бути незалежними державами. Причому, порівняно з листопадом 2021 року показник навіть зріс (з 88%). Лише 5% респондентів вважають, що Україна і Росія мають об’єднатися в одну державу.

Читайте також: Понад половина українців готова чинити опір у разі вторгнення Росії. Опитування

Додамо, що опитування проводили 5-13 лютого 2022 року серед мешканців всіх регіонах України (крім АР Крим) методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не включали території, які тимчасово не контролюються владою України – АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. У останніх областях опитування проводили тільки на території, що контролює українська влада.

Нагадаємо, доловина українців впевнена, що останні візити міжнародних лідерів до України йдуть на користь країні, ще чверть вважають, що це ніяк не впливає. Водночас лише 17% думають, що такі візити скоріше шкодять Україні.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!