Суд відвів слідчого у справі Матиса про розкрадання гуманітарної допомоги

1863 0
В ухвалі йдеться про те, що слідчий неналежним чином проводить досудове розслідування.
Фото: То є Львів

Фото: То є Львів

Галицький районний суд задовільнив відвід слідчого у справі президента Міжнародного інвестиційного офісу Романа Матиса, журналіста Євгена Шпитка та підприємця з Київщини Олега Кончаківського, яких підозрюють у розкраданні гуманітарної допомоги, призначеної для ЗСУ. Про це свідчить ухвала суду від 1 вересня 2022 року.

Читайте також: Влада з волонтерами не конкуренти. Яким є рішення для порозуміння 

У документі зазначається, що слідчий неналежним чином проводить досудове розслідування. Відтак, адвокат звернувся до суду із заявою в інтересах ТзОВ «Артан Центр» про відвід слідчого Слідчого управління ГУ НП у Львівській області Віталія Пашка від розслідування даного кримінального провадження.

«В обґрунтування заяви покликається (адвокат – ред.) на те, що слідчим неналежним чином проводиться досудове розслідування. Зокрема, слідчим Пашком В.В. 26.08.2022 року було проведено обшук у квартирі його підзахисного з порушенням вимог чинного законодавства, працівниками правоохоронного органу було здійснено ряд кримінальних правопорушень.

Вважає, що вчинені під час обшуку у квартирі слідчим Пашком В.В. дії дають підстави вважати, що слідчий є некомпетентним та не є неупередженим», – йдеться у документі.

Зі слів адвоката, під час здійснюваного обшуку 26 серпня слідчий поводив себе зухвало, ігнорував заперечення щодо перекривання обзору понятих при підрахунку безпідставно вилучених коштів, здійснював підрахунок коштів без перераховування їх вголос, не здійснив опис номерів і серій вилучених купюр, ігнорував клопотання про перевірку коштів на наявність банкнот, зазначених в ухвалі, тощо. 

Читайте також: Кримінальні справи проти волонтерів або В чому «радість» для правоохоронців

Нагадаємо, що суд пом’якшив зобов’язання підозрюваному Роману Матису та дозволив виїжджати зі Львова та області без дозволу правоохоронців. 

Крім того, ще однією ухвалою слідчого судді від 2 вересня цього року обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою третьому підозрюваному Олегу Кончаківському, керівнику «Артан Центру», через який здійснювалася закупівля військового спорядження.

Додамо, що про підозру 45-річному київському підприємцю Олегу Кончаківському повідомили 30 серпня. Тоді в СБУ зазначали, що підозрюваний, перебуваючи у змові з львівським підприємцем Романом Матисом та головним редактором інформаційного видання Євгеном Шпитком, продавав військові товари, які завозили як гуманітарну допомогу для ЗСУ. Також замість подальшої закупівлі військових товарів частину коштів, які надходили на рахунки у вигляді фінансової допомоги від благодійників, угруповання привласнювало. 

Фігурантам схеми, у тому числі двом учасникам, яких ще 5 травня затримали правоохоронці, 43-річного львів’янина та 34-річного жителя Києва, оголошено про підозру у вчиненні злочину за ч. 3 ст. 201-2 (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги) Кримінального кодексу України. 

Нагадаємо, що двох мешканців Львівщини – президента інвестиційної компанії, львівського підприємця Романа Матиса та головного редактора інформаційного видання Євгена Шпитка – підозрюють в організації незаконної реалізації військового спорядження, отриманого як гуманітарна допомога за кошти українських благодійників. Окрім того, чоловіків підозрюють у привласненні добровільних пожертв громадян, які виводилися з рахунків через банківські термінали та відділення. Їх затримали під час продажу партії бронежилетів та військових касок для потреб ЗСУ на загальну суму 535 тис. грн. У липні цього року суд продовжив досудове розслідування до 6 листопада 2022 року. 

Tvoemisto.tv з’ясувало, що відбувається у резонансній справі Матиса і Шпитка та що про це кажуть волонтери, юристи та імовірні причетні структури. 

Юлія Осим

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!