Суд зобов’язав ЛОВА повідомити прізвища ухилянтів, які виїхали через систему «Шлях»

4248 0
Суд зобов’язав ЛОВА надати копії рішень про скасування рішень про дозвіл виїзду за межі України водіям, що здійснювали перевезення гуманітарних вантажів.
Фото: Львівська ОВА

Фото: Львівська ОВА

Львівський окружний адміністративний суд зобов’язав Львівську обласну військову адміністрацію (ЛОВА) надати інформацію про чоловіків, які використали систему «Шлях» для виїзду закордон і не повернулися в Україну. Про це повідомляє видання «Наші Гроші Львів»

Суд зобов’язав ЛОВА надати копії рішень про скасування рішень про дозвіл виїзду за межі України водіям, що здійснювали перевезення гуманітарних вантажів за період з 24 лютого 2022 року по 30 січня 2023 року із відображенням прізвища, імені та по батькові фізичних осіб. Ці рішення ЛОВА скасувала після того, як з’ясувалося, що 234 чоловіки, які виїхали з країни через систему «Шлях» з наданими ЛОВА дозволами, не повернулися у встановлений термін назад.

Суддя Галина Морська, яка розглядала цю справу, вирішила, що відмова у наданні додатків до наказів із підстав наявності у них персональних даних фізичних осіб є протиправною, оскільки документи можуть надати із відображенням прізвища, імені та по батькові – без надання решти інформації про особу, що дозволить її беззастережно ідентифікувати (серія та номер паспорту, дата народження тощо).

Читайте також: Львівська ОВА відкрита до співпраці з правоохоронцями щодо системи «Шлях», – Козицький

У відзиві на позов юристи ЛОВА стверджували, що адміністрація не є належним відповідачем, а Олександра Губицька – неналежним позивачем, бо позов подано не від ЗМІ, а також наполягали, що запитувана інформація не становить суспільного інтересу.

«Суспільний інтерес не може зводитися до прагнення громадськості отримати інформацію про приватне життя інших людей або до бажання аудиторії дізнатися сенсацію. [ЛОВА] вважає, що запитувана інформація журналісткою інтернет-видання «Наші гроші. Львів» не є необхідною для реалізації особою її функцій сприяння публічній дискусії із суспільно важливих питань, а також вважає недоведеним те, що журналіст запитував інформацію в цілях задоволення суспільного інтересу», – йшлося у відзиві юристів ЛОВА.

Натомість суддя обгрунтовано вирішила, запитувана інформація має значний суспільний інтерес.

«Вона є необхідною для реалізації особою її функції сприяння публічній дискусії із суспільно важливих питань і журналістка запитувала інформацію в цілях задоволення суспільного інтересу»,вказала суддя Львівського окружного адміністративного суду Галина Морська.

Читайте також: Сімох перевізників відключили від системи «Шлях» за незаконне переправляння ухилянтів за кордон

Рішення ще не вступило в законну силу, оскільки ЛОВА має 30 днів для його оскарження в апеляційному порядку.

Нагадаємо, раніше Tvoemisto.tv повідомляло, що від початку повномасштабного вторгення росії в Україну до Львівської обласної військової адміністрації звернулося понад 100 тисяч осіб за дозволами на виїзд за кордон через систему «Шлях». Із них – понад 40 тисяч отримали дозвіл для здійснення гуманітарних місій. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!