Сина експрацівника СБУ судитимуть за «Львівську народну республіку»

2236 0
Підсудного звинувачують у адмініструванні груп проросійського спрямування.
Фото: Судовий репортер

Фото: Судовий репортер

Франківський районний суд розпочав розгляд справи 33-річного львівʼянина Андрія І., якого звинувачують у створенні в соцмережах проросійських груп та закликах до створення «Львівської народної республіки». Батько підсудного раніше працював на посаді керівника підрозділу СБУ у Львівській області. Про це повідомив «Судовий репортер». 

В травні 2014-го в соцмережі «Вконтакте» хлопець нібито створив спільноту «Львівська народна республіка» із підписом — «За союз з Новоросією! Зупиніть АТО!», в якій поширював антиукраїнські і пропагандистські матеріали. Також ним нібито була започаткована група «ПМОН Беркут — помощь Беркуту и ВВ. Футболки», в якій у 2017-му він писав, що «Украинскому народу грозит погибель», закликаючи до повалення конституційного ладу та захоплення державної влади.

Читайте також: На Яворівському полігоні викрили двох військових та медика, які працювали на Росію 

За матеріалами справи, обвинувачений продовжував свою діяльність і після повномасштабного вторгнення росії. Останній допис він зробив у травні 2022, після чого на нього звернула увагу СБУ.

Служба безпеки України звітувала про блокування мережі агітаторів, які працювали на росію. 

«Пропагандисти виконували чіткі інструкції кураторів із так званого «управління гуманітарних операцій ЛНР», яке підконтрольне російським спецслужбам. Зловмисники намагалися максимально широко розганяти фейковий та деструктивний контент через інтернет-спільноти виключно Львівського регіону. Їхньою основною метою було охопити якомога більше місцевої аудиторії… За даними слідства, бойовики «найняли» одного з фігурантів віддалено виконувати функції ІТ-спеціаліста псевдоуправління «ЛНР». З’ясовано, що ця особа є засновником і адміністратором антиукраїнської спільноти «Львівська народна республіка». А також наповнював антиукраїнські інформресурси, які визначили для нього його російські куратори, у тому числі сайт «ВосходИнфо».Під час обшуків за місцем його проживання правоохоронці виявили комп’ютерну техніку з доказами протиправної діяльності та співпраці з окупантами на комерційній основі», — йшлося у повідомленні. 

За діяльність, якою він займався понад 8 років, Андрія І. обвинувачують у низці злочинів проти української державності, а саме державній зраді – ч.1 ст. 111 КК, закликах до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення влади – ч.2 ст. 109 КК, розповсюдженні матеріалів із закликами до зміни меж території та державного кордону України – ч.2 ст.110 КК, закликах до агресивної війни або до розв’язання воєнного конфлікту – ст. 436 КК, поширенні матеріалів, які виправдовують збройну агресії РФ проти України – ч. 2 ст. 436 КК.

Читайте також: Суд звільнив від покарання депутатку Львівської облради, яку спіймали п’яною за кермом 

За найтяжчий злочин йому загрожує від 12 до 15 років увʼязнення з конфіскацією майна. Своєї вини підсудний не визнає.

Зазначимо, що у квітні цього року взяти хлопця на поруки намагалися шестеро осіб, серед яких четверо ветеранів СБУ та його батько. Проте суд у цьому відмовив. Також 1 червня захисники вкотре просили змінити запобіжний захід і дозволити внести заставу, кажучи, що ризики вже зменшилися, та отримали відмову через можливість втечі на непідконтрольні Україні території та росію, де у підсудного є знайомі. 

У липні суд Франківський районний суд Львова планує досліджувати письмові докази.

Нагадаємо, що сьогодні, 6 червня, на Львівщині викрили ще трьох прихильників росії, що проводили підривну діяльність на користь ворогу. Детальніше за посиланням.

________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!