Ситуація на фронті зайшла в глухий кут. Нам треба щось нове, – Залужний

1810 0
Головнокомандувач ЗСУ сказав, що поле бою нагадує йому великий конфлікт столітньої давнини.
Фото: Валерія Залужний

Фото: Валерія Залужний

Головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний вважає, що ситуація на фронті зайшла у глухий кут, коли жодна зі сторін не може просуватися, бо однаково технологічно оснащена. Йому це нагадує події Першої світової війни. Про це він заявив в інтерв'ю журналу The Economist.

За п'ять місяців контрнаступу Україні вдалося просунутися лише на 17 кілометрів. Десять місяців росія воювала навколо Бахмута на сході, «щоб взяти місто розміром 6 на 6 кілометрів». Головнокомандувач ЗСУ сказав, що поле бою нагадує йому великий конфлікт столітньої давнини. 

«Так само, як і в Першій світовій війні, ми досягли рівня технологій, який ставить нас у глухий кут… Глибокого і красивого прориву, швидше за все, не буде», – каже він.

Читайте також: Сили оборони відбили 16 ворожих атак поблизу Мар'їнки, – Генштаб

Генерал вважає, що для виходу з глухого кута потрібен потужний технологічний стрибок. Залужний також визнав свою помилку у розрахунках, що росію можна зупинити, знекровивши її війська.

«Це була моя помилка. росія втратила вбитими щонайменше 150 тисяч осіб. У будь-якій іншій країні такі втрати зупинили б війну», – сказав він.

Армія українського стандарту мала б просуватися на фронті зі швидкістю 30 км на день.

«Ви подивіться на підручники НАТО та на математичні розрахунки, які ми робили [при плануванні контрнаступу], чотирьох місяців нам мало вистачити, щоб дістатися до Криму, повоювати в Криму, повернутися з Криму, і знову входити і виходити», – сказав головнокомандувач.

Читайте також: Актуальна карта бойових дій та звільнених територій України

Натомість війська та техніка застряють на мінних полях на підступах до Бахмута, а західне озброєння піддається обстрілам російської артилерії та безпілотників. Така сама історія розгортається на Півдні.

«Спочатку я подумав, що з нашими командирами щось не так, тож поміняв деяких із них. Потім я подумав, можливо, наші солдати не годяться, тож я перевів солдат у деяких бригадах», – розповів Залужний.

Коли зміни не дали результату, командувач почав читати книгу, яку побачив уперше, будучи студентом – «Прорив укріплених ліній оборони», опубліковану 1941 року радянським генерал-майором Смирновим.

Читайте також: Залужний висловився про розширення мобілізації в Україні

«Не дочитавши і до середини, я зрозумів, що ми зараз саме там, тому що, як і тоді, рівень нашого технологічного розвитку сьогодні поставив у глухий кут і нас, і наших ворогів....Простий факт полягає в тому, що ми бачимо все, що робить ворог, а вони бачать усе, що ми робимо. Щоб вийти з цього глухого кута, нам потрібно щось нове – як порох, який винайшли китайці, і який ми досі використовуємо, щоб вбивати один одного», – додав він.

Нагадаємо, раніше Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що за деокупацію кожного метра української землі воїни платять кров’ю, тому його дратують зовнішні коментарі про те, що контрнаступ відбувається повільніше, ніж очікували.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!