«Треба зносити», – письменниця Оксана Забужко виступає за демонтаж монументу Батьківщина-мати у Києві

1845 0
«Впору оголошувати міжнародні конкурси на перебудову».
Монументальна скульптура "Батьківщина-мати" у Києві/Фото: з відкритих джерел

Монументальна скульптура "Батьківщина-мати" у Києві/Фото: з відкритих джерел

Українська письменниця Оксана Забужко вважає, що монумент Батьківщина-мати у Києві треба демонтувати. Про це вона написала у своєму Facebook.

«Треба зносити. Не знаю, коли, не знаю, як», – переконана письменниця. 

За словами Забужко, існує версія, що на пагорбі, де розміщений монумент, залишились давні фундаменти капища з княжих чи навіть давніших часів, котрі закривали вихід підземним водам. Відповідно, у разі демонтажу Батьківщина-матері може виникнути надзвичайна ситуація з підтопленням міста. 

Читайте також: На тимчасово окупованих територіях росіяни змушують дітей долучатись до проросійських організацій

«Не знаю, наскільки це правда, а наскільки міська легенда, але й без легенд зрозуміло, що перебудова цього «священного пагорба» має бути з усіх сторін складним і затратним інженерним проєктом, на який впору оголошувати міжнародні конкурси», – додає Забужко. 

Нагадаємо, що завершилось голосування щодо зміни символіки на щиті монумента Батьківщина-мати у Києві. Серед запропонованих відповідей були такі варіанти: залишити все, як є; зняти радянський герб і залишити щит чистим; замінити на Тризуб − Державний Герб України. 85% учасників підтримали варіант про заміну герба СРСР на тризуб.

Громадський діяч, історик та перекладач Андрій Павлишин у студії Tvoemisto.tv заявив, що скульптури монументів Батьківщина-мати у різних країнах об'єднує спільна естетика, яка народилася в фашистській Італії часів диктатора Беніто Муссоліні. Він переконаний, що треба зносити такі речі, вміщувати їх в музеях, розуміючи, що це частина нашого минулого.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!