Три ночі поспіль львів'яни зможуть спостерігати пік зорепаду Персеїди. Як це зробити

5164 0
Найімовірніше побачити метеорний потік можна в години після півночі та до світанку.
Фото: BBC

Фото: BBC

Протягом трьох найближчих ночей – 12, 13 і 14 серпня – можна буде неозброєним оком спостерігати пік метеорного потоку Персеїди. Про це повідомили в Національній академії наук України. Персеїди найбільш активні приблизно 12-13 серпня. З 14 серпня потік метеорів буде менший: приблизно 10 метеорів на годину. 

Як побачити:

  • обрати можна довільну географічну точку в північній півкулі. Головне, щоб це місце було темне, далеко від ліхтарів, доріг, дерев.
  • якщо ви неозброєним оком бачите Чумацький Шлях, тоді можна займати зручне, бажано горизонтальне, положення і схопити в ночі з 12 на 13 та з 13 на 14 серпня за годину 50-60 метеорів. 

 

Як розповів під час ефіру на 1+1 науковець, головний науковий працівник астрономічної остерваторії НАН Олександр Велесь, космічне явище набуло назви зірковий дощ. 

Читайте також: Телескоп Hubble зробив заворожуюче фото туманності Метелик

«Від сьогодні та до кінця тижня ми побачимо не падаючі зірки, а потік згораючих в атмосфері пилових часточок, що лишилися від комети Свіфта-Туттля. Ця комета періодично проходить поблизу Землі й залишає за собою половий шлейф. Наша планета, рухаючись по своїй орбіті навколо Сонця щороку в серпні проходить цей потік», – каже він.

Астрономи кажуть, що пил комети рухається швидше, ніж Земна куля. Найімовірніше побачити метеорний потік можна в години після півночі та до світанку. За годину спостереження можна побачити близько 60 спалахів. При цьому, щоб їх помітити, мати телескоп не обов'язково. 

Також, за словами науковця, на серпень і вересень цього року припаде також протистояння двох найбільших планет Сонячної системи – Юпітера й Сатурна, а посеред грудня триватиме ще один метеорний потік – Гемініди, навіть активніший за Персеїди (100 проти 60 метеорів на годину). Щоправда, погодні умови для спостереження Гемінід зазвичай не такі сприятливі, а двох затемнень, які теж відбудуться до кінця цього року (часткового місячного й повного сонячного), не буде видно з території України.

Читайте також: Дощ із зірок. Коли львів'яни зможуть побачити зорепад Персеїди

Для довідки

Персеїди — метеорний потік, який йде з боку сузір'я Персея і буквально означає собою «дощ із зірок» — метеорів, які летять небом зі швидкістю до 59 км/сек. Зорепад Персеїди вважають одним із трьох найбільших зорепадів. Рекорд щільності метеорів зафіксували у 1993 році. Тоді небом пролетіло 500 метеорів на годину.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!