ТЦК працюватимуть цілодобово. Чи вручатимуть повістки вночі

2300 0
Рішення про режим роботи кожного конкретного ТЦК ухвалюватиме його керівник.
ФОТО: ТСН.UA

ФОТО: ТСН.UA

Уряд своєю постановою дозволив цілодобову роботу Територіальних центрів комплектування (ТЦК). Цей орган веде військовий облік та здійснює мобілізацію населення. Аналітики Центру спільних дій пояснюють, що це означає та чи зможуть роздавати повістки вночі.

Згідно з постановою, під час воєнного стану ТЦК зможуть цілодобово вести облік призовників, військовозобовʼязаних та резервістів, проводити для них медогляди й психологічні обстеження ВЛК. Проте, підкреслюють аналітики, цілодобова робота ТЦК ще не означає, що повістки вручатимуть вночі.

Читайте також: «Військовий має перебувати в центрі уваги, держава мусить його обслуговувати»

«Варто зазначити, що немає окремого закону чи підзаконного акту, який би врегульовував питання вручення повісток під час воєнного стану. Також законодавець не визначив видів повісток – чи то для уточнення облікових даних, чи для походження медкомісії, чи про прибуття на призовний пункт. Немає вимог щодо місця й часу вручення. Тож теоретично продовження робочого часу ТЦК не означає обовʼязкову роздачу повісток у вечірній або нічний час. Але це – теорія», – коментує аналітикиня Центру спільних дій Ірина Корженкова.

Аналітикиня припускає, що таке нововведення могло б покращити процеси мобілізації й комплектування ЗСУ та інших військових формувань.

«Оскільки Центри комплектування працюватимуть 24/7, військовозобовʼязаним та резервістам буде зручніше з'явитися до ТЦК у вільний час», – пояснює Ірина Корженкова.

Крім того, на її думку, це може допомогти ТЦК краще реагувати на потреби військовослужбовців та членів їх сімей, які потребують допомоги в неробочий час.

Читайте також: Як вручатимуть повістки за новим законопроєктом. Пояснення

Аналітики наголошують на тому, що постанова Кабміну не містить чітких правил та процедур цілодобової роботи ТЦК. Рішення про режим роботи кожного конкретного ТЦК ухвалюватиме його керівник.

На думку Ірини Корженкової, це загрожує свавіллям з боку представників ТЦК.

«Вночі складніше знайти допомогу юристів та правозахисників, тому зростає ймовірність порушення прав та свобод громадян. За порушення комендантської години можуть повести у військкомат, хоча за це має бути адміністративна відповідальність, а не примусовий візит у ТЦК. Ніхто не має права цього робити», – зазначає аналітикиня.

У Центрі спільних дій рекомендують Міністерству оборони України розробити чіткий порядок роботи ТЦК у цілодобовому режимі, який би гарантував дотримання прав громадян та ефективне виконання поставлених завдань. Адже деякі процедури краще проводити в першій половині дня, а не вночі, як-от ВЛК.

«Потрібно врахувати й адміністративні особливості. Цілодобова робота може бути необхідною у великих містах, але і їх за належної організації роботи можна уникнути. Але у невеликих містечках це не доцільно», – додає Ірина Корженкова.

Читайте також: Мобілізація в Україні. Що може змінитися у 2024 році 

Щоб знизити рівень напруги у суспільстві, на думку аналітикині, варто провести інформаційну кампанію та розʼяснити права й обов'язки усім учасникам процесу.

«Особливо важливо врегулювати момент із повістками, їхнім змістом і порядком вручення», – підсумовує Ірина Корженкова.

Нагадаємо, Львівщина стане першою областю в Україні, де втілять міжміністерський проєкт реформи ТЦК та СП. Ціль – щоб територіальні центри комплектування та соціальної підтримки врешті почали виконувати соціальну функцію, і не асоціювалися виключно з мобілізацією. 

Про те, що змінить законопроєкт 10449 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку; на що варто звернути увагу; які питання спричиняють найбільші дискусії, Tvoemisto.tv запитало в Ярослава Жукровського, адвоката, юридичного консультанта Центру допомоги військовим та їхнім сім’ям. Читайте за посиланням

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!