Київ

У ДОКС хочуть збільшити штрафи за надбудови балконів на історичних пам'ятках

745 0
Зараз для фізичних осіб штраф становить лише 1700 грн

У КМДА пропонують посилити відповідальність за надбудовані «цар-балкони» на історичних будинках. Про це повідомила очільниця Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова виданню LIGA.Life.

Зараз за самовільне встановлення балконів, дверей, терас чи добудов на пам’ятках передбачені штрафи.

Як зазначає Соловйова, спочатку власник приміщення отримує припис, згідно з яким має прибрати прибудову. Якщо він не робить цього в зазначений час, то отримує штраф на суму 1700 грн для фізичної особи або від 17000 до 170000 грн для юридичної.

«Проте, ми ж розуміємо, що в розрізі шкоди, яка завдана місту, це дуже мало, адже ми втрачаємо пам’ятку. Тому зараз ми опрацьовуємо зміни до законодавства про охорону культурної спадщини, де мають бути збільшені суми штрафів», — зазначила Соловйова.

Наразі мешканців штрафуватимуть тільки за самовільне встановлення балконів на історичних будівлях або демонтаж чи заміну автентичних дверей і брам. Виносити приписи і штрафувати через самовільну заміну вікон на пластикові — поки не будуть.

Зазначається, що Департамент проситиме в КМДА про розширення штату інспекторів до 7–8 осіб, щоб своєчасно реагувати на всі порушення в місті.

Також Марина Соловйова додала, що в майбутньому за знищення важливих будівель та зміну їхнього фасаду можуть ввести кримінальну відповідальність. Однак це стане можливим, якщо Верховна рада ратифікує Нікосійську конвенцію.

Нагадаємо, Соловйова в інтерв’ю «Твоєму місту» заявила, що Департамент охорони культурної спадщини КМДА наразі має трьох юристів та більше сотні судових справ. Нова очільниця відомства планує доукомплектувати штат департаменту фаховими юристами, а також інспекторами, головним завданням яких буде накладати приписи у разі виявлення порушень чи незаконного будівництва. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!