У горах Львівщини травмувалась туристка. Як безпечно ходити в гори взимку

2451 0
Головне, кажуть досвідчені туристи, знати маршрут і йти в хорошу погоду.
Фото: фейсбук-сторінка Чорногірський гірський пошуково-рятувальний пост

Фото: фейсбук-сторінка Чорногірський гірський пошуково-рятувальний пост

У Славську на лижних трасах гори Високий Верх у Славську учора, 29 грудня, травмувалась туристка з Києва. Про це повідомляє департамент цивільного захисту ЛОДА.

Жінку із травмою ноги спустила з гір Славська пошуково-рятувальна група.

Досвідчений турист і гід Роман Павлишин у коментарі Tvoemisto.tv розповів, яких правил потрібно дотримуватись у зимовому поході в горах.

«Узимку бажано ходити туди, де був уже не один раз, або з досвідченими людьми, які добре знають маршрут. Потрібно обов’язково дивитись прогноз погоди, бо в негоду іти – немає сенсу, ви нічого не побачите. На горі погода може різко змінитись, видимість – впасти до 5 метрів. Можна спуститись не туди або потрапити в лавину. У погану погоду найкраще паритись в лазні або взагалі бути вдома», – говорить Роман Павлишин.

Що потрібно мати з собою, говорить він, залежить від тривалості планованого походу. У будь-якому випадку потрібно мати заряджений мобільний телефон.

«Краще, якщо це буде кнопковий варіант, бо смартфон швидко втрачає заряд на морозі. Бажано зідзвонитись або принаймні мати телефони рятувальників. Вони знають більш детальну інформацію про погоду, про лавинну небезпеку. Якщо рятувальники дуже не рекомендують іти в гори, то я би утримався від походу», – каже він.

Окрім телефону, потрібно мати із собою воду або гарячий чай, індивідуальну аптечку (це стосується діабетиків, гіпертоніків, астматиків, сердечників), знеболювальні засоби, еластичний бинг, спиртові серветки. Такий набір, зазначає Роман Павлишин, це мінімум на денний похід, на тривалий потрібно мати повнішу аптечку.

«Також обов’язково потрібно мати запасні рукавички – якщо замерзнуть руки, ви вже нічого не зможете зробити. Потрібно мати чим розпалити вогонь, якщо зовсім зле. Колиби в Карпатах трапляються досить часто, бажано наперед знати, де вони є, щоб у разі чого знати, в якому напрямку рухатись. Там можна розвести вогонь і подзвонити рятувальникам. Добре мати із собою окремий GPS. Також потрібен ліхтарик на голову – взимку день короткий, і ніж», – розповідає Роман Павлишин.

Читайте також: Де покататись на лижах на Львівщині. Локації та послуги гірськолижних курортів

Якщо ви потрапили в стресову ситуацію в горах, головне, каже він, зберігати спокій і не панікувати, намагатись додзвонитись до рятувальників, до друзів, вміти передати свої координати.

«Якщо зовсім немає зв’язку і ви заблукали, то в наших Карпатах за день можна дійти до якогось населеного пункту. Взимку це складніше, але реально. Потрібно спускатись вниз, а якщо є потічок – то іти за ним. Він виведе до річки, а вона – до населеного пункту. Коли ви промокли чи замерзли – головне, не зупинятись, а рухатись. Хіба ви знайшли колибу і маєте, чим розпалити вогонь, тоді можна перепочити, перечекати непогоду і йти далі», – додає Роман Павлишин.

Він зазначає, що досвідчені люди часто можуть переоцінювати себе і розслаблятись, що може призвести до небезпечної ситуації.

Читайте також: У горах Львівщини прокладають велодоріжку та велотрасу

«Я ходжу в гори, коли є хороша погода, коли є що подивитись. Пройтись у гарну погоду – набагато веселіше. Взимку основне – знати маршрут. Навіть якщо ти помилився, зможеш вийти на правильний шлях», – каже Роман Павлишин.

Додамо, за даними ГУ ДСНС у Львівській області, від листопада 2018 до січня 2019 року рятувальники надали допомогу 102 туристам, які заблукали або травмувались в горах.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!