У каплиці Стрітення Господнього відзняли фільм про Остапа Лозинського. Відео

1834 0
15-хвилинну стрічкузнімали у січні та лютому цього року у каплиці Стрітення Господнього, де було прощання з митцем.
Фото: Natalia Kristieva

Фото: Natalia Kristieva

До сороковин смерті художника та іконописця Остапа Лозинського представили фільм «Остапове Стрітення». 15-хвилинну стрічку відзняв Український католицький університет у січні та лютому цього року у каплиці Стрітення Господнього, де було прощання з митцем.

«Ми знімали цю документальну стрічку в дуже особливий час сороковин, коли померлий вже не з нами, але все ще у нас. Це – фільм про людей, які зустрічають у своєму житті смерть близької особи, і про час, який Церква дає на те, щоби розібратися в собі: щоб попрощатись із померлим, і щоб затримати, час для нашого особистого Стрітення», – пояснюють автори стрічки.

Читайте також: Він дуже поспішав жити. In memoriam Остап Лозинський

У фільми спогадами про Остапа Лозинського діляться його колеги: іконописиця Іванка Крип’якевич-Димид, художниця Ольга Кравченко, іконописець Роман Зілінко, акторка Наталя Половинка, піаністка Марта Кузій, режисер Євген Худзик, іконописець Кость Маркович, реставраторка Роксолана Мокрій тощо.

«Він був такий бистрий, як-то кажуть. Від ідеї до виконання проходило доволі мало часу. Він вмів швидко це реалізовувати, бачив результат», – додає Кость Маркович.

У стрічці також є кадри Різдва, коли Остап Лозинський збирав у себе на коляду у Остапа всіх друзів та рідних.

«Остап був таким мотиватором, натхненням у тому, як він працює. У нас могла бути гучна забава, а він каже: «Я буду збиратися, та мені ще працювати». У цей момент була така річ, коли всі завмирали і думали, може, дійсно треба піти працювати», – говорить Марта Кузій.

Нагадаємо, що унаслідок ускладнень коронавірусної хвороби 6 січня 2022 року відійшов у вічність художник та іконописець Остап Лозинський. Тvoemisto.tv зібрало спогади про митця. Що він любив, про що мріяв, якими були його останні слова, читайте у матеріалі.  А 14 січня у Львові презентували книжку, над якою Остап Лозинський працював в останні місяці свого життя. Ще одна книжка додруковується.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!