Київ

У Києві Пушкіна і Щорса зможуть знести не раніше вересня

1045 0
Депутати Київради планують ухвалити попереднє рішення про демонтаж та чекатимуть, коли набере чинності закон «АнтиПушкін».
Фото: Відкриті джерела

Фото: Відкриті джерела

В Українському інституті національної пам'яті та Міністерстві культури та інформаційної політики надали розʼяснення щодо норм закону «антиПушкін», з яких стає зрозуміло, що памʼятники демонтують не раніше вересня.
 
Зазначимо, 27 липня 2023 року набуде чинності Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».
 
Дія закону про деколонізацію дасть можливість за спрощеною процедурою вилучити з Державного реєстру нерухомих пам’яток пам'ятник Пушкіну та Щорсу.
 
Таким чином, Київрада має невдовзі проголосувати за знесення пам’ятника Пушкіну на Берестейському проспекті і вже з 27 липня його можна буде демонтувати.
 

Водночас у цей проєкт рішення не додали питання про демонтаж пам’ятника Щорсу.

Втім як зазначають в УІНП, щодо пам'яток місцевого та національного значення є спеціальна процедура, яку розглядатиме Кабінет Міністрів України за поданням МКІП. Термін: один місяць та один рік із дня одержання подання відповідно.
 
Окрім цього, до 27 липня 2023 року Кабмін за поданням МКІП переглядає статус пам'ятників та пам'ятних знаків, які є об'єктами культурної спадщини та містять символіку російської імперської політики.

 

Читайте також: Дерусифікація в Києві: Чи демонтують пам’ятники Щорсу та Пушкіну

Нагадаємо, підтриманий Верховною Радою законопроєкт про вилучення з Держреєстру окремих об’єктів культурної спадщини, який вже став відомий як «АнтиПушкін» має спростити процедуру очищення українського публічного простору і від російських і радянських пам'ятників.

Водночас на сайті Київради з'явилася петиція, у якій кияни просять провести негайний демонтаж пам'ятника Пушкіну, який досі стоїть на Шулявці. Вона зібрала необхідну кількість голосів за кілька днів, Київрада та мер Кличко підтримали її та зазначили, що місто неодмінно прибере пам'ятник з публічного простору, як тільки Кабмін прийме таке рішення.

Також зазначимо, що у Києві досі стоїть пам'ятник Щорсу, рішення про знесення якого через низку бюрократичних процедур та відповідальність, не хоче брати на себе міністерство.

«Йде черговий етап «перекидання гарячої картоплини» між відомствами. Усі розуміють, що треба щось робити, але ніхто не хоче брати на себе відповідальність за кінцеве рішення», – про це в коментарі «Твоєму місту» раніше повідомляв член Комісії з питань найменувань при Київському міському голові Тиміш Мартиненко-Кушлянський.

Відмітимо, дискусія щодо демонтажу пам’ятника Щорсу в Києві розпочалась ще в рамках декомунізації. У березні 2017 року пам'ятник пошкодили, відпилявши ногу коню. Того самого року київська влада заявляла про намір звернутися до Міністерства культури щодо перенесення пам'ятника Щорсу в музей пропаганди СРСР, щоб уберегти його від актів вандалізму. Восени пам'ятник обмалювали, зокрема на ньому з'явився надпис "знеси мене".

Нагадаємо, міністр Ткаченко також вказував на мистецьку цінність пам'ятнику, а саме коня.

Додамо, ідентична ситуація виникла із пам'ятником учаснику встановлення радянської влади в Україні, боротьби з повстанським рухом та ідеями за незалежність України Миколі Островському, який досі не декомунізували через пам'яткоохоронний статус. 

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!