У Львові дитина захворіла на правець: батькам нагадують про вакцини

11392 1
Наразі львівські лікарі борються за життя 8-річного хлопчика, проте чи вдасться його врятувати – досі не відомо.
фото: tabletki.pp.ua

фото: tabletki.pp.ua

Як розповіла Tvoemisto.tv Наталія Тімко, головний епідеміолог Львівщини, хлопчик з дитинства не отримував жодного щеплення через відмову батьків.

«Три тижні тому він зазнав невеликої травми ноги, згодом сталося зараження, ймовірно, у рану потрапив збудник правця. Згодом бабуся помітила у  дитини судоми, він не міг нормально відкривати рот», — розповіла Наталія Тімко.

Відтак, у суботу, 27 серпня, близько 22:40 хлопчика госпіталізували у реанімаційне відділення. Станом на сьогодні, йому введена протиправцева сироватка у повному обсязі, лікарі борються за його життя.

Як зазначила Наталія Тімко, найбільша небезпека зараження правцем — високий відсоток летальності. Також варто зазначити, що до організму людини збудник (правцева паличка) може потрапити навіть через звичайну подряпину. Для цього конкретного випадку використали залишки протиправцевої сироватки, якої наразі у достатній кількості на Львівщині немає.

Правець починається зі слабкості, дратівливості, головного болю, посмикування м’язів у ділянці рани. Надалі розвивається ригідність м’язів, що найперше виникає поблизу рани та у жувальних м’язах — тризм (хворому важко відкрити рот через короткотривалі судоми і більукв жувальних м’язах). Виникає тягнучий біль і ригідність м’язів шиї, потилиці, спини, поперекової ділянки. Іноді може бути біль в животі і напруження м’язів передньої черевної стінки. Притомність при правці збережена.

Як розповіла Наталія Тімко, провакцинувати дитину від правця наразі можна у будь-якій державній чи приватній поліклініці. У державних поліклініках вакцинація відбувається також і за розкладом. Наразі  какцини для щеплень від правця (зокрема «Пентаксим») наявні у достатній кількості.

Більше про те, які вакцини доступні для львів’ян та мешканців області читайте у публікації Tvoemisto.tv.

Розмовляла Наталія Середюк


Читайте також:
30 Серпня, 2016 02:32
Sergi По перше батьки шукали самі анатоксін і в по лікарнях немає зараз анатоксіну від правцб і сироватки теж так ще не треба Брехати! А по друге пентаксім колить тільки дітям до 3 років і це полівакцина! А в випадках поранень треба колоти моно вакцину від правцю, якоі по лікарням немає!!!!!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!