У Львові громада УПЦ Московського патріархату перейшла до ПЦУ

5306 0
За словами о. Іова (Ольшанського), все одно в Україні буде одна помісна православна церква і зволікання робить нас колаборантами Росії.
Фото: df.news

Фото: df.news

Настоятель Свято-Воскресенського Новоафонського монастиря у Львові о.Іов (Ольшанський) разом з громадою цієї неділі, 20 березня, перейшли з юрисдикції Української православної церкви (Московського патріархату) до Львівської єпархії Православної церкви України, повідомляє Духовна велич Львова.

Читайте також: Дві церкви Московського патріархату на Львівщині перейшли до ПЦУ

«Я вітаю рішення отця Іова та запрошую інших свідомих священників, які хочуть служити своєму народові, залишити московську церкву та долучитись до Православної церкви України. Не треба нічого вигадувати, в Україні вже існує єдина помісна, канонічна, автокефальна православна церква. Ми повинні зміцнювати Україну на всіх фронтах: військовому, економічному і духовному», – каже правлячий архієрей Львівської єпархії ПЦУ митрополит Макарій (Малетич).

Як зазначив сам о. Іов (Ольшанський), який є не лише Намісником Свято-Воскресенського чоловічого монастиря у Львові, а й ніс послух, як голова інформаційно-просвітницького та молодіжного відділів єпархії, він говорив з багатьма священниками і багато з них, хто служив у Києві, вже зробили цей крок, або відмовились взагалі від священичого служіння.

«Я був готовий до трьох варіантів: піти в екзархат Вселенського патріарха, піти в Православну церкву України, або відмовитись від священичого служіння. Ви мене попросили, щоб я не відмовлявся, і я залишився. Але після того, як я дізнався, що Вселенський патріархат не збирається створювати тут ще одну паралельну юрисдикцію, структуру, я зрозумів, що не має що далі зволікати.

Все одно в Україні буде одна помісна православна церква. І наше зволікання робить нас колаборантами Росії. Я хочу, щоб ми з вами були саме православними християнами, які славлять Бога, які люблять свою державу і моляться за неї. Не приховано, за якесь незрозуміле «нашествіє іноплємєнніков Запада», а щоб молилися за українське військо, за українську державу і за українську владу», – зазначив о. Іов.

Читайте також: Тут моляться за патріарха Кирила. Як живе у Львові Російська православна церква

Священник наголосив, що у 2018 році вже була створена канонічна структура, яка поєднана з вселенським православ’ям, а саме, Православна церква України під керівництвом митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

«Я був рукопокладений священником після Об’єднавчого собору, тому говорити про те, чому я не возз’єднався у 2018-му році не представляється можливим. Коли я звернувся з проханням до свого правлячого архієрея митрополита Філарета (керуючого Львівської єпархії УПЦ (МП), – ред.) з тим, що потрібно якось реагувати на те що відбувається, то владика Філарет лише мене заспокоював… Коли ж я сказав, що громада мене підтримує, і ми не хочемо перебувати в лоні Московського патріархату, почалися дуже негарні речі – мене почали залякувати і шантажувати, і це було останньою краплею в тому, що я називаю любов Божа. Якщо любиш, то відпусти», – додав священник.

Отець Іов (Ольшанський) також зазначив, що не розуміє, чому решта духовенства з УПЦ (МП) досі не готове свідчити віру Христову та визнати, що називати впродовж трьох років патріарха Варфоломія неканонічним розкольником, а ПЦУ без благодатною, є лицемірством.

Нагадаємо, що Митрополит Львівський і Сокальський Димитрій прийняв у єпархіальному управлінні настоятеля Свято-Покровського храму міста Червонограда, протоієрея Ігоря Деркача, який разом з громадою УПЦ Московського патріархату вирішили перейти до складу Львівсько-Сокальської єпархії Православної Церкви України. Ще низка священнослужителів Української православної церкви записали звернення до патріарха Кирила та митрополита Онуфрія, в якому закликають порушити питання про вихід церкви з московського патріархату через замовчування війни в Україні. 

Детальніше про те, як працює і на що впливає Російська Православна Церква в Україні, зокрема у Львові Tvoemisto.tv  аналізувало раніше, детальніше тут.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!