У Львові контррозвідника СБУ засудили до 14 років за держзраду

2357 0
Затримали його у Кропивницькому майже рік тому — 28 лютого 2022-го, у перші дні повномасштабного військового вторгнення російської федерації.
фото: судовий репортер

фото: судовий репортер

У Львові 32-річного контррозвідника СБУ Сергія Говоруху визнали винним у державній зраді, засудивши до 14 років і 6 місяців позбавлення волі з конфіскацією майна. Про це повідомляє Судовий репортер.

Затримали його у Кропивницькому майже рік тому — 28 лютого 2022-го, у перші дні повномасштабного військового вторгнення російської федерації. Тоді повідомляли про блокування розвідувальної діяльності агента російських спецслужб, яким виявився оперуповноважений Департаменту військової контррозвідки Служби безпеки України.

Читайте також: У Львові засудили ще одного бойовика так званої «ДНР»

Із грудня 2021-го працівник СБУ начебто передавав російським спецслужбам службову і таємну інформацію в сфері оборони. У день вторгнення він, за версією слідства, розголосив конкретне місце базування українських військових літаків СУ-25. Так, із моменту затримання Говоруха весь час перебував під вартою. Він міг вийти з СІЗО тільки в обмін на 10 мільйонів гривень застави.

Говоруха народився у Знам’янському районі Кіровоградської області. З 2019 року працював оперуповноваженим Департаменту військової контррозвідки СБУ з дислокацією у місті Херсоні. Але наприкінці вересня 2021 року його перевели до Кропивницького, де він став старшим оперуповноваженим. 

За версією обвинувачення, ще вересні 2021 року, керуючи однією з військових частин Нацгвардії у Херсоні, Говоруха познайомився з військовослужбовцем, який повідомив, що на нього вийшли спецслужби рф і просять надавати інформацію щодо оборонної сфери. Говоруха нібито зацікавися, а вже 28 грудня 2021 року запропонував таємну інформацію, яка стала йому відома під час служби. Говоруха начебто повідомив, що має інформацію по всіх напрямках і готовий її надати за фінансову винагороду. Навіть у перші дні повномасштабного вторгнення рф на територію України Говоруха, за версією обвинувачення, продовжував працювати на російські спецслужби. 24 лютого, перебуваючи на військовому аеродромі в Кіровоградській області, він нібито відправив росіянам інформацію, що там є 25 військових літаків і що вони залишаться вночі на на аеродромі — «птички ночуют на месте». Остання інформація, яку він надав росіянам, — до військової частини підвозять ракети для військових літаків та вся авіація розташована у військовій частині. 1 березня 2022 року аеродром на  Кіровоградщині росіяни обстріляли.

Читайте також: У Львові засудили командира одного із взводів батальйону «ЛНР»

З кінця грудня 2021-го і по 24 лютого 2022 року обвинувачений начебто встиг одержати 17 тисяч гривень винагороди за свою роботу. Для цього використав карту свого неповнолітнього племінника. Гроші надійшли чотирма платежами — від 3 до 5 тисяч гривень. Працюючи в органах СБУ, Говоруха не міг не розуміти наслідки своїх дій у період збройного нападу рф. Тому суд призначив йому тюремне покарання ближче до максимальної межі і з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що Галицький районний суд міста Львова заочно засудив до 15 років позбавлення волі бойовика терористичної організації «ЛНР».

______________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!