У Львові лікарі видалили на шиї 15-річного хлопця пухлину, розміром як груша

750 0
Пухлина могла спричинити зупинку дихання або ж інсульт.
Фото: лікарні

Фото: лікарні

Хірурги Дитячої Лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова прооперували 15-річного Артема із Одеса, у якого на шиї виникла пухлина розміром як груша. 

Якось підліток помітив у себе на шиї припухлість. З часом вона збільшилась  до розміру невеличкого курячого яйця. Мама Артема звернулася по допомогу до іноземних спеціалістів.  За кордоном хлопцеві зробили УЗД і сказали, що це може бути пухлина. В Україні юнака дообстежили, провели МРТ і КТ та підтвердили підозри іноземних колег. Пухлина могла спричинити зупинку дихання або ж інсульт. 

Читайте також: Львівські лікарі виправили вроджений дефект піднебіння

«Коли хижак нападає на жертву, він завжди кусає в шию – там зосереджені всі життєво важливі судини та нерви. Пухлина в Артема знаходилася в межах судинно-нервового пучка: його утворюють сонна артерія, внутрішня яремна вена і блукаючий нерв. Також - шийне та нервове сплетення. Якщо під час операції зачепити будь-що із цього, виникнуть серйозні ускладнення і дитина може загинути», – розповів про складність операції медичний директор Дитячої Лікарні Святого Миколая, хірург Олександр Калінчук.  

Читайте також: Львівські лікарі прооперували доньку військового за допомогою робота 

На момент останнього передопераційного обстеження новоутвір був вже розміром з грушу та відчутно стискав дихальні шляхи. Діаметр трахеї юнака звузився аж в чотири рази – до 6 міліметрів. Тоді як норма – від 1,6 см до 2,5. Без термінового втручання пухлина могла просто задушити Артема.  

У львівській лікарні Артема оперували під мікроскопом. Також наші хірурги задіяли спеціальні ультразвукові ножиці – це обладнання самостійно підбирає необхідну температуру нагріву тканин та мінімізує крововтрату.  

«Втручання тривало близько трьох годин. Команді наших дитячих хірургів вдалося не зачепити жодних життєво важливих судин і нервів та повністю видалити пухлину. Тепер Артем абсолютно здоровий юнак і вже повернувся додому – в Одесу», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що у Центрі дитячої медицини провели успішну операцію восьмирічному Любомиру з Брюхович, у якого протягом півтора року у бронхах перебувала хвойна гілочка. 

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!