У Львові знову розглядатимуть проєкт канатної дороги на Високий замок. Що змінилося

6880 0
Проєкт допрацювали, планують винести на розгляд депутатам у травні. Якщо вони його погодять, то міськрада оголосить інвестиційний конкурс.
Візуалізація Укрдизайнгруп

Візуалізація Укрдизайнгруп

У Львові «розблокували» проєкт канатної дороги на Високий замок. Депутати розглядатимуть дещо змінений проєкт у травні. Якщо його погодять, то міськрада оголосить інвестиційний конкурс. Про це у коментарі Тvoemisto.tv розповів в. о. керівника управління інвестицій та проєктів ЛМР Роман Старецький. 

Читайте також: Що може дати Львову канатна дорога на Високий замок

«Ми за останній рік дещо допрацьовували проєкт, виносимо його зі змінами на сесію. Проєкт був затверджений, погоджений міською радою раніше. У цій ухвалі ми запропонували змінити розташування першої станції канатної дороги – розмістити її трохи ближче до Високого замку», – каже Роман Старецький.

Він пояснює, що першу станцію канатної дороги перенесуть із парку «На валах», як планувалось раніше, на територію між вулицями Замковою і Кривоноса. Також, додає він, деякі зміни у проєкті стосуються інклюзивності.

«Ми посилили присутність інклюзивних елементів. Основним ініціатором проєкту є Асоціація людей з інвалідністю. Проєкт має зробити Високий замок привабливим і доступним для маломобільних людей. Надіємось, що депутатський корпус його погодить. Це дасть можливість оголосити інвестиційний конкурс», – каже Роман Старецький.

Читайте також: Приємне з корисним. Якою може бути канатна дорога на Високий замок

Оновлений проєкт обговорювали із депутатами у квітні, втім через те, що не вдалось його погодити на усіх комісіях, розгляд ухвали перенесли на травень.

Роман Старецький пояснює, що завдяки канатній дорозі у місто планують залучити понад 400 мільйонів гривень інвестицій, також кошти, які Львів витратить на проведення інвестиційного та архітектурного конкурсів компенсує інвестор.

«Попередньо йшлось, що сума інвестицій, які плануємо залучити – 400 мільйонів гривень, але через інфляцію вона зросла суттєво. Проєкт передбачає понад 80 мільйонів гривень інвестицій в соціальну інфраструктуру. Також йдеться про будівництво пішохідного моста між меморіалом Небесної сотні і губернаторськими валами. Це інвестиції у парк. А також створення системи доступності для маломобільних людей. Такі канатні дороги мають дуже різну функцію», – каже Роман Старецький.

Секретар Львівської міської ради Маркіян Лопачак каже, що проєкт потребує детального обговорення з депутатами, адже не відомі джерела фінансування, чи справді вдасться його втілити за кошти інвестора. 

«До цієї ухвали є багато питань. Сам проєкт – потрібний, але яким чином він буде втілюватися? Чи суто за інвестиційні кошти, чи буде спільне фінансування з міською радою  це ті речі, які ще не вирішені. Ми зараз не орієнтуємося, про які цифри говоримо і про пріоритетність», – каже він.

Депутатка ЛМР Вікторія Довжик у коментарі Тvoemisto.tv зазначила, що хоч проєкт тривалий та складний, але він потрібен місту. Вона сподівається, що депутати підтримають ухвалу у травні і датуть старт формальним процедурам, зокрема й оголошенню міжнародного інвестиційного конкурсу.

«Після аеропорту, після стадіону, наше місто змінюється назавжди після кожного такого інвестиційного проєкту. Ми повинні думати про те, як воно зміниться у майбутньому. Такі проєкти якісно зміняють інфраструктуру міста, це не лише для туристів, а для містян», – додала вона.

Читайте також: Пішохідний міст пам’яті Героїв Небесної сотні у Львові коштуватиме 36 млн грн. Наразі грошей нема

Нагадаємо у 2019 році Львівська міська рада затвердила інвестиційний проект підвісної канатної дороги на Високий замок. До інвестиційного проекту входить підвісна оглядова канатна дорога з музеями, станції та відповідний сервіс. Крім цього, зі скверу «На валах» мають прокласти пішохідний міст до Меморіалу героїв Небесної сотні через вулицю Кривоноса.

Також інвестор має провести благоустрій парків «Високий Замок» та «На Валах», облаштувати безбар’єрний доступ до канатної дороги для людей з інвалідністю та реконструювати частину спортивних та дитячих майданчиків у парку. Розробкою проекту займалась архітектурна компанія «Укрдизайнгруп», а ініціатором виступила ГО «Львівська обласна організація «Реабілітація осіб з інвалідністю». Про наміри будівництва місто вже повідомило Мінкульт та ЮНЕСКО.

Маршрут підвісної дороги планували прокласти від північних терас парку «На Валах» до верхніх оглядових майданчиків. На перспективу також пропонують прокласти витяг із вулиці Хмельницького. Протяжність дороги – 524 м. Весь витяг матиме 17 кабін на 8 осіб.

Увести в експлуатацію канатну дорогу планували у першому кварталі 2021 року, а окупити вартість проєкту за 10 років. 

Вікторія Савіцька



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!