У Львові при управліннях міськради створюватимуть громадські ради. Які їх функції?

989 0
У четвер, 31 березня, міська рада затвердила Типове положення про Громадську раду при управліннях Львівської міської ради. Про це повідомляють у прес-службі міськради.

Згідно з ухвалою, Громадська рада при управліннях Львівської міської ради – це постійно діючий, галузевий, консультативно-дорадчий орган, створений з метою забезпечення прав членів територіальної громади Львова на участь у місцевому самоврядуванні.

За словами керівника КУ «Інститут міста» Олександра Кобзарєва, прийнята ухвала фактично, дозволяє мешканцям і громадським організаціям реалізувати їхні права на участь у місцевому самоврядуванні, передбачені в Конституції та Статуті міста

«Власне, ця ухвала дає можливість почати створювати дорадчі громадські органи, дорадчі громадські ради при управліннях міськради. Тобто, є 2 механізми їх створення: або з ініціативи керівника управління, або з ініціативи 5 громадських організацій. Тобто, якщо ми маємо, наприклад, управління освіти, і є ГО, які працюють у цій сфері, і вони вважають, що можуть щось додати, щось зробити, то вони можуть ініціювати створення такого управління. Є ціла процедура, передбачена таким чином, щоб, власне, спеціалісти в освіті допомагали управлінню освіти робити освіту в місті якісною. Така ж можливість передбачена по кожному управлінню», - пояснює Олександр Кобзарєв.

Основні завдання Громадської ради:

1. Надання пропозицій, рекомендацій щодо покращення якості та ефективності діяльності управління.

2. Подання пропозицій щодо стратегії розвитку галузі.

3. Участь у розробці проектів нормативних документів, підготовка або затвердження яких належить до компетенції управління.

4. Надання рекомендацій щодо форм ширшого громадського обговорення з питань, що стосуються діяльності управління.

5. Забезпечення оперативного та ефективного зворотного зв'язку мiж громадськими об'єднаннями, науковцями, представниками засобiв масової інформації та управлінням.

6. Розвиток та поглиблення партнерських відносин і співпраці між громадськими об’єднаннями та органами місцевого самоврядування Львова.

7. Участь у розробці програм та пріоритетів співпраці міста з громадськими організаціями тощо.

Хто очолюватиме Громадську раду?

Положення та персональний склад Громадської ради затверджуватимуть наказом керівника управління. Громадську раду очолюватиме голова, який організовує роботу ради та несе персональну відповідальність за виконання покладених на раду завдань.

Одна громадська організація може делегувати до складу Громадської ради не більше 1 претендента.

За словами Олександра Кобзарева, до складу таких громадських рад не зможуть входити посадові особи Львівської міської ради та міські депутати, однак вони відкриті для представників громадських організацій, асоціацій, спілок, активістів.

Читайте також: Хабарництво та кумівство у місцевій владі: що про це думають львів’яни

«Єдине, що є обов’язкова вимога – це рекомендація профільної громадської організації, яка працює у цій сфері, про те, що ця людина справді має певні фах та здібності, щоб працювати», - роз’яснює КУ «Інститут міста».

Передбачається, що створення громадських рад при управліннях повинне допомогти забезпечити прозорість у діяльності, проведенні консультацій з громадськістю та вільного громадського обговорення найважливіших напрямів діяльності управлінь Львівської міської ради.

Працюватимуть громадські ради на громадських засадах.

Опублікувала Мар’яна Федина

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!