У Львові в храмі, від якого пішла назва району, реставрують унікальний стінопис

12819 0
Була загроза втратити стінопис через протікання даху.
Церква Вознесіння Господнього на Знесінні / Фото: photo-lviv.in.ua

Церква Вознесіння Господнього на Знесінні / Фото: photo-lviv.in.ua

У Львові в церкві Вознесіння Господнього на вул. Старознесенській закінчили перший етап реставрації стінопису, який відшаровувався через протікання даху. Про це в коментарі Tvoemisto.tv повідомила позаштатна радниця міського голови з питань збереження культурної спадщини Лілія Онищенко.

«Кілька років тому ми за кошти міського бюджету поміняли дах в церкві, бо він протікав. Через проблеми з дахом почав відшаровуватися стінопис. Його реставрацію ми робимо за кошти меценатів. Наразі виконали більшу половину робіт», – сказала Лілія Онищенко.

Читайте також: У Львові реставрують давній лемківський храм XIX століття

Перший етап реставрації тривав два роки та коштував 2 млн гривень. Займався цим реставратор Василь Карпів із командою.

«Там були серйозні відшарування. Раніше в 70-ті роки стінопис невдало поновили, ці шари також треба було зняти. Ми все розчистили, повернули до первісного стану, зняли бруд та кіптяву, зараз стінопис зовсім по-іншому виглядає», – додала Лілія Онищенко.

Вона також зазначила, що стінопис потрібно було відновити, адже була небезпека його назавжди втратити.

Для довідки

Церква Вознесіння Господнього – це сучасний храм, закладений у 1897 році, він веде свій «родовід» з XVII ст., а саме з дерев’яної церквиці, побудованої 1602 року, яка до середини ХІХ ст. занепала і перебувала в поганому стані. Перші плани з будівництва нової церкви відносяться до 1888 р. у і пов’язані з ім’ям Василя Нагірного (засновника товариств «Сокіл», «Дністер» і ряду інших), проте з невідомих причин будівництвом через майже 10 років зайнявся інший будівничий – Владислав Галицький. Будівництво тривало 4 роки і завершилось 1901 року.

Фундатором храму є родина Бачевських. Відомо, що під час своєї подорожі по Європі вони побачили саме такий храм і захотіли, щоб подібний збудували саме тут.

Зараз, за словами адміністратора храму, церква розвивається у трьох головних напрямках – духовному, культурному, взаємолюдському. Детальніше про храм можна прочитати в матеріалі Tvoemisto.tv за посиланням.

Юлія Кметик

Фото надала Лілія Онищенко

________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!