У Львові реставрують давній лемківський храм XIX століття

1436 0
Церква є реплікою храму 1831 року з села Котань у Польщі.
Фото: Львівський скансен

Фото: Львівський скансен

У Львові в музеї народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького реставрують храм святих Володимира і Ольги, який є реплікою церкви 1831 року з села Котань у Польщі. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив директор Шевченківського гаю Михайло Закопанець.

«У музеї цей храм відтворили у 1991 році і з тих пір церкву ґрунтовно не реставрували. Цьогоріч ми розпочали у квітні і плануємо завершити їх до серпня. Реставрацію храму проводимо за кошти, вилучені з продажу квитків для входу у Шевченківський гай. Роботи проводять штатні працівники музею, тому вартість використаних матеріалів можна буде назвати вже після завершення реставрації», – пояснив директор музею.

Читайте також: Коли у «Шевченківському гаю» добудують інформаційний центр

За його словами, у храмі проводять повну заміну покриття даху. Для відвідувачів церква залишається відчиненою у вихідні, коли не проводять реставраційних робіт. В усі інші дні на храм можна подивитися лише ззовні.

Крім того, за словами Михайла Закопанця, у Шевченківському гаю планують реставрувати ще декілька об'єктів. Йдеться, зокрема, про хату зі села Соломир, стодолу із очеретяними сітками. Роботи із реставрації цих об'єктів планують почати в червні.

Нагадаємо, що у музеї народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького встановлять хатину 1920-х років з Полісся. Це перший музеєфікований великий експонат за останні 10 років.

Ірина Давосир

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!