У Львові вчитимуть реставрувати історичні стінописи

693 0
Відкриватимуть історичну поліхромію під'їзду будинку на вул. І. Рутковича №12.
Фото: Бюро спадщини

Фото: Бюро спадщини

Львівські фахівці-реставратори навчають містян тому, як правильно відновлювати історичні стінописи і з чого починати процес. У понеділок, 19 червня, у Львові розпочався тижневий майстер-клас. Упродовж шести днів під керівництвом реставраторки стінописів Ірини Гірної відкриватимуть історичну поліхромію під'їзду будинку на вул. І. Рутковича №12. Про це повідомили у ЛКП «Бюро спадщини».

Будинок на вул. І. Рутковича, 12 у Львові є пам’яткою архітектури місцевого значення. Мешканці цього будинку створили ОСББ і вже раніше в межах міської програми співфінансування відреставрували брами-близнючки. А зараз самостійно фінансують реставрацію під’їзду.

«На прикладі цього будинку ми хочемо показати комплексний підхід до реставрації під’їздів в історичній частині міста. Тутешні розписи не є надто особливими, але і вони, і ліпнина, і двері, і бруківка збереглися та мають бути не просто поремонтовані, а саме відреставровані. І я дуже тішуся, що в цьому будинку живуть люди, які розуміють цінність реставрації, які вирішили самі профінансувати роботу фахівців і відновити все комплексно», – зазначила засновниця реставраційної майстерні «Гарда» і реставраторка Ірина Гірна.

Читайте також: У Львові реставрують балкони. Перелік адрес

Долучитися до процесу чи поспостерігати зможуть усі охочі, прийшовши на вказану локацію з 14:00 до 17:00 год щодня до 24 червня включно. Захід проводить «Бюро спадщини» спільно з Реставраційною майстернею «Гарда».

Нагадаємо, що у пам’ятці архітектури на вулиці Рутковича, 12 мешканці будинку самостійно фінансують реставрацію під'їзду. Раніше в межах програми міста мешканці відреставрували кілька дерев’яних дверей. Також фахівці тут обстежили систему водовідведення, адже для такого будинку важливо забрати зайву вологість.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!