У Львові від буревію постраждали храми та історичні будівлі у центрі

12910 0
Зараз комунальники прибирають уламки з історичних будівель, зокрема й небезпечні конструкції, що нависають. Оцінювати шкоду будуть згодом.
Фото:Ігора Мартиніва Захід еспресо

Фото:Ігора Мартиніва Захід еспресо

У Львові під час вчорашнього буревію постраждали пам’ятки у центрі міста. Зокрема у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла, що на вулиці Театральній, зірвало частину даху. Також сильний вітер зніс декоративні вази із Домініканського собору, пошкодив шпиль вежі Глинянської брами.

Читайте також: У Львові розчистили головні магістралі та частково відновили роботу електротранспорту

Настоятель Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла Тарас Михальчук на своїй сторінці у Фейсбук написав, що через сильний вітер та дощ дах храму протік у багатьох місцях, а частина даху й поготів не витримала.

«Завдяки старанням реставраторів та працівників храму, дощову воду вдалося вчасно зібрати, однак вирішення проблемного даху потребує ґрунтовного підходу. Пригадуємо, що в храмі триває реставрація унікальних фресок 1740 року, автора Франциска Екштайна. Завершення реставрації заплановано на кінець 2021 року, проте уже сьогодні можна з певністю говорити, що збереження фресок можливе лише при умові якісного перекриття даху. Отож, попереду новий виклик - терміновий ґрунтовний ремонт», – написав він.

Також вітер зніс дві декоративні вази із Домініканського собору. Одна ваза впала, а інша залишилась лежати на даху. Нині комунальники намагаються її зняти. Але до собору не може під’їхати кран, тому шукають альпіністів і думають як спустити на землю уламки, що важать кілька сот кілограмів.

«Амфора, що впала з купола костелу домініканців, пробила дах, зачепила другу амфору, котра тепер небезпечно нахилена. Пошкоджену амфорну закріпили і зняли куски каменю. Вага понад 400 кг, демонтувати доведеться фрагментами. Хлопці лазять по куполу як мурахи – безстрашні», – написала керівниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко на своїй сторінці у Фейсбук.

 Храм є, пам'яткою архітектури національного значення. Його звели у 1749 році.

У січні цього року у Львові завершили реконструкцію скульптур із Домініканського собору.

Зламав вітер і сонцеподібний шпиль, який увінчував вежу Глинянської брами. Він також застряг на даху. Вежа є частиною Комплексу бернардинського монастиря. Пам'ятка є найбільш збереженим фрагментом стародавніх фортифікацій Львова. Вона збудована 1618 року. 

Пошкодило дах в і у давній Успенській церкві, що на вулиці Руській. Вітер зірвав частину даху, тож вода лилась у храм. Успенська церква збудована у 1591–1629 роках. Вежа Корнякта, кає одним із символів Львова є частиною ансамблю Успенської церкви.

 

Також зірвало частину даху і на пороховій вежі у Львові, що на вулиці Підвальній, вона до речі, одна із декількох десятків потужних львівських оборонних веж, брам і бастіонів збереглась до нашого часу. Будували її у 1530-тих роках.

Міський голова Львова, Андрій Садовий зазначив, що у Львові повалило 324 дерева, пошкодило  44 машини, знесло 65 дахів. Він каже, що місто лише оговтується після негоди, комунальники працюють, аби прибрати усі небезпечні елементи, зокрема й уламки пам’яток.

«Видатки будуть немалі з бюджету. Домініканський собор і багато інших святих місць для міста пошкоджені, тому знімаємо ці конструкції, які загрожують обвалом, те, що є – прибираємо, це велика буде робота. Цей буревій тривав півгодини, а випало 30% місячної норми опадів, і ліквідовувати наслідки потрібно буде тижнями, враховуючи пам’ятки архітектури», – зазначив Андрій Садовий.

Він додав, що учорашню стихію визнали  надзвичайною ситуацією місцевого рівня.

Читайте також: Під час стихії у Львові пошкодило десятки автомобілів. Як отримати відшкодування

Нагадаємо, що учора 25 червня у Львові стався буревій. Внаслідок негоди одна людина постраждала, утім відмовилась від госпіталізації. У місті повалило понад 300 дерев та пошкодило 50 дахів. Деякі вулиці міста були заблоковані, чимало магістралей підтопило. Комунальники усю ніч усували наслідки стихії. 

Фото:Ігоря Мартиніва із сайту "Захід еспресо"

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!