У Львові відкрили перший в Україні пункт вакцинації бездомних людей. Фото, відео

1757 0
Бездомні можуть вакцинуватися вакцинами Pfizer, CoronaVac, AstraZeneca.
Фото: Дар

Фото: Дар'я Кучер

У Центрі обліку та нічного перебування бездомних громадян у Львові відкрили пункт вакцинації. Це перший спеціалізований центр для людей, що залишились без оселі в Україні. Працюватиме пункт з 11.00 до 18.00. 

Читайте також: Перше правило – мовчати про коронавірус. Як переживають карантин бездомні у Львові

«Ідея з‘явилась тиждень тому під час робочої зустрічі з громадськими організаціями, які харчують знедолених осіб. Вони повідомили нам, що є така ініціатива від людей і запропонували облаштувати його тут, оскільки це місце відоме для більшості з них», – розповів під час стріму Tvoemisto.tv начальник управління соцзахисту Львівської міської ради Ігор Кобрин.

За годину роботи пункту тут зібралось близько сорока осіб. Частина з них вже вакцинувалась, частина заповнювала анкети та чекала своєї черги.

Вакциновані, окрім рекомендацій, отримують і пакетик з ліками на випадок побічних ефектів.

Імунізуватись можна вакцинами Pfizer, CoronaVac, AstraZeneca. 

«Вакцинуюсь, бо треба. Від цього залежить здоров’я не тільки моє, а й нації», – каже Володимир Іванович. Чоловік мешкає у Домі милосердя. Тут й дізнався про можливість щепитись. Коронавірусом не хворів. Хвороба не вразила також нікого з його оточення. 

Вакцинація тут є добровільною. Залежно від кількості охочих, розглядатимуть можливість розгортання ще одного пункту для бездомних людей.

Отримати щеплення безпритульні можуть і за відсутності документів, що посвідчують особу. Вони все одно отримують довідку про вакцинацію, в яку медики вносяться всі дані людини, яка вакцинувалася. Після вакцинації людям роздають пам’ятки, де вказують, якою вакциною їх щепили.

Практика щеплення знедолених людей існує й за кордоном. У Німеччині, наприклад, для безхатьків зарезервували певну кількість вакцини від коронавірусу компанії Johnson&Johnson, оскільки її вводять лише одною дозою.  

У Польщі вакцинацію безпритульних розпочали цьогоріч у червні. Тут для цього також використовували однодозову вакцину. Проти коронавірусу тут можуть щепитися і люди, котрі не мають документів, що підтверджують особу.

У липні безпритульних почала вакцинувати і Чехія. Мобільні бригади намагаються вакцинувати людей у різних районах, зокрема притулках для бездомних, їдальнях чи районах під мостами.

Раніше Tvoemisto.tv робило репортаж про те, як бездомні у Львові хворіють на коронавірус та як переживають карантин. 

Марія Оринчак
Фото і відео Дар'ї Кучер

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!