У Львові відновили центральний вхід до храму святого Іоана Золотоустого

6479 0
Вартість аварійно-відновлювальних робіт склала 1,2 млн грн.
Фото: пресслужба ЛМР

Фото: пресслужба ЛМР

У Львові відновили центральний вхід до храму св.Іоана Золотоустого, що на вулиці Лисенка. Провели роботи із демонтажу аварійних і влаштування нових сходів та підпірної стінки, облаштування водовідведення.

Джерело: пресслужба ЛМР

«Через надмірну вологість центральні сходи та підпірна стінка почали руйнуватися. Зокрема, стінка вже похилилась в бік дороги. Проходити тут стало небезпечно. З міркувань безпеки були закриті і центральні сходи, тож аби зайти до храму, люди користувалися бічними сходами. Ці конструкції цьогорічну зиму уже б не «пережили», – зазначила радниця міського голови з питань охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Читайте також: У Садового з'явилась нова радниця

За її словами, тут демонтували стару кам’яну  підпірну стінку та збудували нову – з бетону і каменю. Також переклали каменем старі сходи. Облаштували водовідведення. Вартість аварійно-відновлювальних робіт склала 1,2 млн грн.

Нагадаємо, що відновлювальні роботи рохпочали у листопаді 2022 року та планували завершити до кінця року. Рішення розпочати ремонт прийняли тому, що надмірну вологість сходи, які ведуть до церкви, та підпірна стінка почали руйнуватися. 

Також додамо, що керівниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко 4 січня отримала посаду радниці міського голови Андрія Садового з питань охорони історичного середовища. Натомість керівницею управління охорони історичного середовища стала Маріанна Мороз, яка раніше керувала відділом обліку та моніторингу управління охорони історичного середовища ЛМР.

Для довідки

Храм святого Іоана Золотоустого, колишній костел Найсвятішого Серця Ісусового і монастир францисканок, розташований на вул. М. Лисенка. Автор проєкту – архітектор Юліан Захарієвич. У інтер’єрах збереглись усі три вітражі, виготовлені у Мюнхені фірмою Ф. Маєра у 1887-1889 рр. Центральний – зображує Найсвятіше Серце Ісуса, бокові вітражі присвячені св. Меланії і Архангелові Михаїлу. Вітраж у круглому вікні на фасаді церкви зображує Непорочне Зачаття. 

Ірина Давосир

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!