У центрі Львова відреставрують поліклініку, щоб зберегти живописні розписи

2611 0
Поліклініка на Руській є найменшою в місті та обслуговує близько 30 тисяч осіб.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

У Львові на вулиці Руській, 20 планують відреставрувати 1-шу міську поліклініку. Будинок є пам'яткою архітектури Львова та потребує ремонтних робіт. Про це повідомив депутат, голова комісії охорони здоров'я ЛМР Валерій Веремчук.

За його словами, поліклініка на Руській є найменшою в місті та обслуговує близько 30 тисяч осіб. Умови в коридорах установи потребують покращення. Для залучення коштів на реставрацію керівництво поліклініки працює із грантами Європейського Союзу. 

«Оскільки будівля поліклініки є пам'яткою архітектури, то ми проводимо будь-які роботи поетапно. Ми вже замінили покрівлю даху будівлі, відреставрували вікна, металеві конструкції, балкони та фасад. Ці роботи тривали з 2019 року і завершилися у 2022-му. Всередині поліклініки зробили поточні ремонти кабінетів, санвузлів, коридорів. Наразі реставрації потребує сходова клітка. Це елемент, який залишилося доробити. Станом на сьогодні сходова клітка є у придатному стані для користування відвідувачів та персоналу установи. Ми також замінили ліфт для комфорту людей у різному стані. Тому реставрацію сходової клітки ми плануємо провести вже після завершення війни. Але реставрацію обов'язково потрібно провести, адже там є живописні розписи, які потребують відновлення», – зазначила генеральна директорка поліклініки №1 Галина Мотульська у коментарі Tvoemisto.tv.

Читайте також: Біля лікарні на Орлика висадять понад 50 дерев

Зазначимо, що поліклініка надає первинну медичну допомогу, діагностику, лікування та супровід пацієнтів із ВІЛ, мобільну паліативну медичну допомогу дорослим і дітям, здійснює ведення вагітності, супровід дітей і дорослих з психічними розладами, надає реабілітаційну допомогу доросли і дітям тощо. Закладтакож потребує придбання рентгенівського обладнання і ремонту приміщення для нього.

Додамо, що у 2022 році ЛОДА подавала перелік архітектурних пам’яток, які пропонують відновити у межах державної програми «Велика реставрація». Йдеться про завершення робіт на розпочатих торік п’яти об’єктах. Також для участі запропонували низку будівель, які перебувають у комунальній власності. Серед об'єктів була також і поліклініка на вул. Руській. Як зазначали в ЛОДА, вже була готова проєктно-кошторисна документація.

Нагадаємо, що найбільша потреба у лікарях є у 1-й міській полікліці, що на вулиці Руській.  Більше дитячих спеціалістів потребує 2-а міська поліклініка на вулиці Симоненка. Також багато спеціалістів бракує в 6-й міській поліклініці на вулиці Медової Печери. 

Для довідки:

Міська поліклініка №1 розміщена у чотирьохповерховому будинку  на розі вулиць Руської та Підвальної, який було споруджено у 1905–1906 рр. за проектом архітекторів Івана Левинського і Тадеуша Обмінського. Ця будівля — один із найкращих та найяскравіших зразків «гуцульської сецесії» на території України, пам'ятка архітектури. Будинок споруджували для страхового товариства "Дністер", в ньому містилися також і інші українські спілки та організації. 

Ірина Давосир

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!