У Львові просять зберегти історичну віллу Кшечуновичів

4657 0
Прокуратура вимагає від власників вілли укласти на неї охоронний договір.
Фото: photo-lviv

Фото: photo-lviv

У Львові прокурори вимагають зобов’язати фізичну особу укласти охоронний договір на об’єкт культурної спадщини – «Віллу Алєксандра Кшечуновича», яка перебуває у приватній власності. Вона розташована на вул. Коновальця, 100. Її збудували у 1912 році. 

Джерело: Львівська обласна прокуратура

«Відповідно до чинного законодавства, власники пам`яток щойно виявлених об’єктів культурної спадщини, незалежно від форм власності на ці об`єкти, зобов`язані укласти вищевказаний договір з метою їх збереження. Проте, власник квартири порушив законодавство та протягом тривалого часу не укладав охоронний договір з уповноваженим органом», – йдеться у повідомленні. 

Читайте також: УКУ хоче оформити право постійного користування ділянкою, на якій розташована пам’ятка архітектури у Львові. Доповнено

Зазначимо, що минулого року львів'яни скаржились на те, що цю віллу почали перебудовувати. Як у лютому повідомили в Франківській РА, відповідно до листа управління охорони історичного середовища від 20.02.23 за № 4-0004-2303, працівники управління проводили візуальне обстеження будинку пам’ятки на вул. Євгена Коновальця, 100 і встановили, що власник будинку проводить першочергові протиаварійні та поточні роботи з гідроізоляції тераси без перепланування. Враховуючи наведене та додаткову інформацію представника управління, такі заходи здійснюються відповідно вимог Закону України «Про охорону культурної спадщини», спрямованих для недопущення руйнування обєктів культурної спадщини; оформлення спеціального дозволу для вказаних робіт не передбачено.

Довідка

У 1912 році за проєктом львівського архітектора Станіслава Улейського для Алєксандра Кшечуновича з відомої та шанованої у Львові вірменської родини, що славилася меценатством, звели віллу. Згодом тут мешкав аптекар Стефан Стенцель – власник аптеки у кам’яниці Шпрехера на площі Міцкевича. Збудована вілла у стилі неоготики, зараз вона є перлиною вулиці Коновальця. 

Алєксандер Кшечуновіч (15 березня 1863, Соснів – 3 березня 1922, Львів) – галицький польський консервативний політик вірменського походження. Представник роду Кшечуновичів. Закінчив відділ права Львівського університету. З 1888 року був членом «Галицького товариства господарчого», з 1889-го «Галицького товариства кредитового земського» (з 1892 року член округового виділу) у Львові. З 1891 року працював у Повітовій раді Рогатинщини, з 1912 року – маршалок Рогатинського повіту. В 1896 році заснував «Товариство охорони платників податків» через введення в Австро-Угорщині прибуткового податку з громадян. З 1900 року працював у Повітовому виділі в Підгайцях.

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv розповідало про те, як відновлюють старі історичні вілли, які перебувають у приватній власності

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!