Як у Львові виготовляють консерви-обігрівачі для військових. Фото

4498 0
Волонтери планують виготовити 12,5 тисяч таких свічок.
Фото: Іван Станіславський

Фото: Іван Станіславський

У «Львівській свічковій мануфактурі» консервують тепло: до кількох сотень залізних баночок, в які уже поклали імпровізований (картонний) гніт, наливають розплавлений парафін. Коли він вистигає, банки закатують. У цей час волонтери Українського католицького університету роблять заготовки для наступної партії: клеять на стінки порожніх банок наліпки з інструкціями. Напис «з теплом у серці та вірою у вас» прикрашає кришечку.

Читайте також: На першій лінії. Історія львівської «Оселі», яка годує і одягає переселенців

Ініціативу виготовлення консервів-термоакумуляторів привіз з Миколаєва до Львова одинадцятикласник Олександр Ліпатніков, який є головою молодіжної спільноти «МрійДій Junior». Виготовляти міні-обігрівачі хлопець почав з батьком з 2019 року. Спершу це був спосіб, який використовували волонтери з 2014 року: до консервної банки заливався парафін і встромлювався гніт – тобто винахід використовувався як велика свічка.

«Потім у батька з’явилася ідея законсервувати банку. Таким чином парафін можна використовувати багато разів. Він плавиться за температури 60 градусів. Розтопити парафін можна, кинувши банку в окріп або за допомогою буржуйки. Тоді парафін акумулює велику кількість тепла – банку з розплавленим парафіном можна покласти собі за пазуху, він грітиме бійця приблизно чотири години», – розповідає Олександр.

Читайте також: На першій лінії. Історія Лицаря, який передає на фронт обладнання, що рятує життя

Приїхавши з родиною на Львівщину, він розмірковував, чим може бути корисний і кому зможе запропонувати ідею виготовляти термоакамулятори. Він сконтактував із волонтерським центром УКУ, а власник «Львівської свічкової мануфактури» надав місце для роботи, працівників та необхідне обладнання.  

«Коли ми почали закуповувати матеріали, єдині банки і кришки змогли знайти у Запоріжжі. Помітили, що усі кришки з кілечками, тобто у бійця може виникнути спокуса відкрити цю банку, а тоді він не зможе її більше використовувати. Ми вирішили перестрахуватися і об’єднати ці два способи – тепер банку можна використовувати як багаторазовий термоакумулятор або ж як джерело світла – якщо її відкрити й підпалити гніт», – каже волонтер.

Нині близько 20 осіб готують заготовки: банки з наліпками, в які вставляють квадратик з картону, що слугує гнітом, ще 7 людей щодня працюють, заливаючи парафін у банки і консервуючи їх, 4 людей займаються координацією дій з волонтерського центру УКУ. За день вдається виготовити 600-700 термоакумуляторів. Їх відправляють у порядку черги, перші замовлення – з Київщини. Загалом планують зробити – 12,5.

За словами Олександра, міні-обігрівачі зараз більше потрібні в північних областях, де на 3-4 градуси температури менше, особливо вночі. Тому в першу чергу їх передаватимуть також у Сумську та Чернігівську області.

Ольга Кацан

Фото Івана Станіславського

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!